Megszavazta a képviselőház a Trumppal szemben indított alkotmányos eljárás menetrendjét

A képviselőház demokrata többsége megszavazta a Donald Trump elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás forgatókönyvét. Ez volt az első alkalom, amikor a képviselők formálisan is döntöttek a vádeljárás elindításával kapcsolatban. 

A szavazás arról döntött, hogy a vádeljárás következő, nyilvános szakasza pontosan milyen menetrend szerint folytatódjon. 

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke 2019. október 28-án ChicagóbanFotó: SCOTT OLSON/AFP

A szavazás szinte teljesen a pártok törésvonalai mentén alakult: 232-en szavaztak az eljárás menetrendje mellett, és 196-an ellene. 

Ez azt jelenti, hogy minden republikánus nemmel szavazott, és mellettük két demokrata képviselő sem támogatta az eljárást. 

Az eljárás mentének elfogadásával lehetőség nyílt arra, hogy a vádeljárással kapcsolatos eljárással összefüggő kongresszusi meghallgatások, amikre vélhetően a következő hetekben kerül sor, nyilvánosak legyenek. 

A vádeljárás tehát innentől nyílt bizottsági meghallgatásokkal folytatódhat, az amerikai televíziók ezt minden bizonnyal élőben közvetítik majd, ami további nyomást helyezhet Trumpra; igaz, vannak olyan elemzések is, amelyek szerint nem egyértelmű, hogy ez rosszat tesz majd a jövőre újrázni készülő elnök népszerűségének.

Trumppal szemben azok után kezdeményezték a vádeljárás megindítását, mert  nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre, hogy indítsanak vizsgálatot a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban. 

Az ügy hátteréről itt írtunk részletesen. (Reuters)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.