Megszavazta a képviselőház a Trumppal szemben indított alkotmányos eljárás menetrendjét

A képviselőház demokrata többsége megszavazta a Donald Trump elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás forgatókönyvét. Ez volt az első alkalom, amikor a képviselők formálisan is döntöttek a vádeljárás elindításával kapcsolatban. 

A szavazás arról döntött, hogy a vádeljárás következő, nyilvános szakasza pontosan milyen menetrend szerint folytatódjon. 

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke 2019. október 28-án ChicagóbanFotó: SCOTT OLSON/AFP

A szavazás szinte teljesen a pártok törésvonalai mentén alakult: 232-en szavaztak az eljárás menetrendje mellett, és 196-an ellene. 

Ez azt jelenti, hogy minden republikánus nemmel szavazott, és mellettük két demokrata képviselő sem támogatta az eljárást. 

Az eljárás mentének elfogadásával lehetőség nyílt arra, hogy a vádeljárással kapcsolatos eljárással összefüggő kongresszusi meghallgatások, amikre vélhetően a következő hetekben kerül sor, nyilvánosak legyenek. 

A vádeljárás tehát innentől nyílt bizottsági meghallgatásokkal folytatódhat, az amerikai televíziók ezt minden bizonnyal élőben közvetítik majd, ami további nyomást helyezhet Trumpra; igaz, vannak olyan elemzések is, amelyek szerint nem egyértelmű, hogy ez rosszat tesz majd a jövőre újrázni készülő elnök népszerűségének.

Trumppal szemben azok után kezdeményezték a vádeljárás megindítását, mert  nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre, hogy indítsanak vizsgálatot a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban. 

Az ügy hátteréről itt írtunk részletesen. (Reuters)