Újlipótvárosi Szent István-szobor teszteli a fővárosi ellenzéki együttműködést

Budapest
2019 november 01., 18:27
comments 154

Jobbikos javaslatra még az előző, fideszes többségű fővárosi közgyűlés döntött úgy 2017 januárban, hogy elviteti az újlipótvárosi Szent István parkból a filozófus Lukács György szobrát. És még szintén Tarlósék rendeltek a helyére egy Szent István-szobrot, aminek a talapzata már áll, az eredeti tervek szerint novemberben lenne az avatása.

Csakhogy Karácsony Gergely azt fogja javasolni az új közgyűlésnek, hogy a jövő heti első ülésén függessze fel a szobor felállítását. A főpolgármester egyeztetéseket szeretne arról a szobor pontos helyéről. 

photo_camera Fotó: Fővárosi Közgyűlés

Karácsony tegnapi bejelentésére a jobbikos Bencsik János „El a kezekkel a Szent István-szobortól!” közleményt adott ki. Ebben emlékeztet arra, hogy jobbikos javaslatra vitték el Lukács szobrát, és állítanák fel a helyére a Szent István-szobrot. Bencsik szerint Karácsony veszélyes vizekre evez a felállítás felfüggesztésével, „hiszen október 13-án arra kapott felhatalmazást az ellenzéki szavazók többségétől, hogy integratív vezetője legyen Budapestnek. Az ellenzéki voksok között pedig szép számmal voltak nemcsak baloldali, de centrista és jobboldali szavazók is, akik joggal várják el, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc. Azt hagyjuk meg Bayer Zsoltnak és csapatának...”

Bencsik arra hajlik, hogy ha nem tetszik az új szobor (Harmath István alkotása), ki lehet írni új tervpályázatot. De azt mindenképpen elfogadhatatlannak tartanák, ha Lukács György szobrának visszavinnék, mert a „nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága mellett ugyanis Lukács az alapvető emberi szabadságjogok eltiprásának és az akadémiai tisztogatásoknak lelkes támogatója volt. Fontos rögzítenünk, hogy ennek a korszaknak a modern kori szellemi örököse az Orbán-rendszer. Az az Orbán-rendszer, amely ellen Karácsony Gergely pártja és az összes ellenzéki mozgalom Dávid-Góliát harcot vív.” Ezzel szemben az államalapító király közös történelmi hős, „aki megérdemli, hogy szobra a nevét viselő parkban állhasson Angyalföldön”. Végül arra kéri Karácsonyt, hogy olyan döntést hozzon, amelyet minden jóérzésű budapesti állampolgár magáénak tud érezni.

Ez aligha lesz egyszerű. A DK például 2017-ben arra szólította fel Tarlóst és a fővárosi közgyűlést, hogy „igazi honatyákhoz méltóan fontolják meg, másítsák meg döntésüket. Hagyják Lukács György szobrát ott, ahol van. Nem akarhatják, hogy az utókor úgy emlékezzen majd Önökre, mint olyanokra, akik kiszolgálták 2017 szélsőséges csoportosulásainak aktuális politikai gusztusát.”

UPDATE: Karácsony Gergely reagált a szoborügyre. Azt írta, nem azzal van a baj, hogy Szent István szobor legyen a parkban, hanem azzal, hogy azt a zöldfelületre tervezik, emiatt tiltakoznak a lakók is. 

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.