Amerikában eltiltották egy középiskolai futballcsapat edzőjét, mert túl nagy arányban győzték le az ellenfelet

sport
2019 november 02., 19:12

A nassau-i ifjúsági ligában egy mérkőzésre eltiltották egy amerikai futballcsapat edzőjét, amiért csapata túl nagy arányban legyőzte ellenfelét.

Rob Shaver csapata, a Long Island-i Plainedge középiskola legjobbjai 61-13-ra gyalulták le az ellenfelet a térségi ligában.

link Forrás

Csakhogy a bajnokságot lebonyolító helyi szövetség három évvel ezelőtt hozott egy szabályt, amely akkor van érvényben, ha egy mérkőzés túlzottan is egyoldalúan zajlik. 

Ha az egyik csapat 42-nél több ponttal legyőzi ellenfelét, a győztes csapat edzőjének magyarázatot kell adnia, hogy ez miért történt. Közelebbről: hogy miért nem hozott be cserejátékosokat, tapasztalatlanabb futókat a nagy előny tudatában, miért forszírozta, hogy csapata még nagyobb arányban győzzön. 

Az intézkedést egy sportszerűségi elv indokolja. Célja, hogy mérkőzések ne traumatizálják, vagy kedvetlenítsék el végleg a vesztes fél játékosait ilyen fiatal korban. Shaver pedig nem tudott kielégítő választ adni a bizottság előtt arra, hogy miért nem pihentette vagy fogta vissza legjobbjait, ezért egy meccsre eltiltották.

Az ellenfél edzője, Phil Onesto nem tett egyébként panaszt, a Newsday-nek azt nyilatkozta, benne van néha a játékban, hogy nagyon elverik a csapatot. 

A kerületi sportfelügyelő védelmébe vette Shavert, igazságtalannak nevezte a bizottság döntését, és az edző maga is azt nyilatkozta: tisztában volt a szabály szellemiségével, de egyáltalán nem volt céljuk megalázni az ellenfelet. 

A döntőbizottság elnöke viszont a szabályt védte, és azt mondta: kitartanak amellett, hogy minden eszközzel óvni kell a fiatal sportolókat attól, hogy elvegyék kedvüket a sportélményektől, vagy megszégyenítő élményben részesüljenek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.