Életbe lépett a törvény, ami lekapcsolhatja Oroszországot a nemzetközi szerverekről

Putyin hazudik - hirdeti egy molinó egy tüntetésen, 2019. március 10-én. Az orosz internetforgalom korlátozását lehetővé tevő törvény ellen tüntettek több ezren Moszkvában.Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Pénteken életbe lépett Oroszországban az a törvény, amely lehetővé teszi az oroszországi internetforgalom leválasztását a nemzetközi szerverekről. 

A jogszabály, amit Vlagyimir Putyin elnök májusban írt alá, megköveteli az internetszolgáltatóktól, hogy olyan eszközöket telepítsenek a hálózati végpontokon, amelyek lehetővé teszik a forgalom irányítását. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a hatóságok megszűrjék az állam által tilosnak vagy károsnak vélt internetes oldalak betöltését is. 

A putyinista érvelés a törvény mellett úgy szól, hogy Oroszország ezáltal kevésbé lesz kiszolgáltatva a nemzetközi szerverparkoknak. Azaz az orosz oldalak akkor is működni fognak, és elérhetőek lesznek, ha adott esetben nem fognak tudni kapcsolódni nemzetközi hálózatokhoz, egy kibertámadás vagy más nem várt esemény esetén. 

Emberi jogi szervezetek, köztük a Human Rights Watch ellenben arra figyelmeztet, hogy az orosz hatóságok valószínűleg még szorosabban akarják kontrollálni az interneten megjelenő tartalmakat, és ugyanolyan cenzúra-törekvés ez, mint amikor Telegram és a Viber üzenőprogramok forgalmát próbálta blokkolni és akadályozni a hatalom. 

Oroszországban is az internet a politikai viták legfontosabb fóruma, és ezt a hatalom azért is veszi komolyan, mert ezeken a platformokon a korábbinál gyorsabban és könnyebben szerveződhetnek politikai mozgalmak és tüntetések. 

A HRW regionális felelőse Rachel Denber szerint a kormány mostantól közvetlenül tudja blokkolni azokat az információkat, amik eljuthatnak az orosz lakossághoz, és alakíthatja zárt rendszerré az orosz internetes hálózatokat - anélkül, hogy erről akár csak tájékoztatná az állampolgárokat. 

A törvény ellen márciusban már ezrek tüntettek Moszkvában, a kínai nagy tűzfalhoz hasonlítva Putyin törekvéseit. A Kreml visszautasította a vádakat, és kijelentette, hogy nem áll szándékukban izolálni az orosz internethasználókat, csupán meg akarják védeni az országot a külső fenyegetettségtől, és biztosítani, hogy az orosz internet nemzetközi szerverek nélkül is „biztonságosan és stabilan” működhet tovább.

Az nem biztos, hogy minden kritikust megnyugtat, hogy a törvényt többek közt az az Andrej Lugovoj orosz nacionalista képviselő írta, aki egyik gyanúsítottja Alekszander Litvinyenko, a Kreml ellen fordult orosz titkosszolgálati tiszt 2006-os londoni meggyilkolásának. (AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.