Elhunyt Huszár Tibor szociológus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Huszár TiborFotó: Eifert Janos

89 éves korában elhunyt Huszár Tibor szociológus, filozófus, történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, és az ELTE-n 1983 óta működő Szociológiai Intézet alapítója. 

Huszár Tibor 1960-ban került az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, ahol 1969-is adjunktusként dolgozott, majd egyetemi docens lett. 

1970-ben Huszár Tibor alapította meg a Szociológiai tanszéket az ELTE Bölcsészettudományi Karán. 1975-ben az MTA Szociológiai Bizottsága elnökének választották. 1977-ben lett egyetemi tanár, 1983-tól pedig a szocológiai tanszékból intézetté átalakult Szociológiai és Szociálpolitikai Intézet alapító igazgatója. 

Huszár Tibor kutatási területe az erkölcsi értékek társadalmi szerepe, átalakulása, illetve történelemszociológia és aztudáselit, azaz értelmiség szociológiája volt. Több Bibó Istvánról, Erdei Ferencről és Kádár Jánosról szóló kötet szerkesztője illetve szerzője is volt. 

Az 1990-es országgyűlési választáson az MSZP pártonkívüli jelöltjeként országos listáról bejutott az Országgyűlésbe, de négy hónappal később lemondott mandátumáról.

Huszár Tibort 2003-ban Széchenyi-díjjal, 2011-ben Hazám-díjjal tüntették ki. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér