Fekete-Győr Botkával, Hadházyval és Széllel közösen vágna neki 2022-nek

2019 november 2., szombat 9:04
826
Fekete-Gyõr András, a Momentum Mozgalom elnöke az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén a Madách téren, Budapesten 2019. október 11-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Szombaton interjút közölt a Népszava Fekete-Győr Andrással, a Momentum Mozgalom elnökével.

A Momentum 133 képviselői helyet és 6 polgármesteri posztot gyűjtött az önkormányzati választáson, az elmúlt napokban pedig azzal került be a hírekbe, hogy a párt központi irodájában házkutatást tartott a NAV. 

A hatóságok iratokat és számítógépeket foglaltak le, miután költségvetési csalással gyanúsítják az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán.  

Fekete-Győr az interjúban a hatósági kiszállással kapcsolatban azt mondja: kb. ezer oldalnyi iratot vittek el a NAV-osok a könyvelőiktől, és ugyan ők februárban minden számlát eljuttattak az ÁSZ-hoz, mindennel elszámoltak a 2018-as parlamenti választási támogatás nyomán, addigra már feljelentették őket. 

„A sors fintora, hogy pont Vlagyimir Putyin látogatásának napján szállta meg a székhelyünket a NAV. A civilek, ellenzéki pártok, más véleményen lévők vegzálása a putyini Oroszországban megszokott, Orbán pedig hithű tanítványa a diktátornak. 

Október 13-án a Fidesz történelmi vereséget szenvedett, márpedig, ha egy elnyomó rendszert megsuhint a változás szele, megijed, és odacsap.” - mondja Fekete-Győr az akció időzítésére, és nem tart attól, hogy a hatalom végigviszi az ügyet: „Vigyék! Veszíteni fognak.” 

A párt megerősödéséről azt mondja, hogy elsősorban vidéken sikerült tovább növelniük a támogatóik számát, Budapesten már elég erősek voltak a NOlimpia kampány után is, viszont a fővároson kívül azóta egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz. 

A választási eredményhez Fekete-Győr annyit tett hozzá, hogy  

„alulreprezentáltak vagyunk a képviselő-testületekben a valós támogatottságunkhoz képest, (...) mértéktartók voltunk. Azt mondtuk, ne legyünk most nagyravágyók, szerezzünk tapasztalatot, majd 5 év múlva nagyságrendekkel több szerepet is vállalhatunk.” 

Fekete-Győr szerint nem fognak engedni az elveikből, de ezzel párhuzamosan minden erejükkel a minél szélesebb politikai együttműködésen dolgoznak:  

„Hiszek benne, hogy az együttműködésbe az LMP, a Jobbik, az MSZP és a DK is tud valamit beleadni, de azt is látom, hogy túl sokan vagyunk, tisztázásra van szükség. A legtöbb kérdésről ugyanazt gondoljuk a párbeszédesekkel vagy az LMP-sekkel, akkor miért vagyunk különböző pártokban? Remélem, hamarosan eljön a közös munka ideje.” 

A pártelnök szerint korai még arról beszélni, hogy az MSZP-ből kivált Botka László esetleg belépne a Momentumba, de szoros az együttműködésük Szegeden, és „hasonló a helyzet Szél Bernadettel és Hadházy Ákossal is, akik talán a legközelebb állnak hozzánk”, de nem szabad semmit sem siettetni, időt kell hagyni nekik. 

„Remélem, 2022-től már egy politikai közösségben folytathatjuk.” 

Fekete-Győr az interjú végén azt is elmondja, nem hisz a kompromisszumra késznek mutatkozó Orbán Viktornak: „Azzal számolok, hogy nem adnak több pénzt az önkormányzatoknak, kivéreztetik az ellenzéki kézbe került városokat, főleg a fővárost. Tudatosítanunk kell a budapestiekben, hogy ha nem valósulnak meg a terveink, az nem a mi hibánk lesz, hanem Orbánéké.” (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt