Több százmilliós költségvetési csalás gyanújával nyomoz a Momentum ellen a NAV

POLITIKA
2019 október 31., 17:21
Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke, európai parlamenti képviselõ (b) és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi fõpolgármester-jelöltje (b2) a Város Mindenkié csoport 9. Lakásmenetén a Bakáts utcában 2019. október 6-án
photo_camera Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke, európai parlamenti képviselõ (b) és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum korábbi fõpolgármester-jelöltje (b2) a Város Mindenkié csoport 9. Lakásmenetén a Bakáts utcában 2019. október 6-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A kormánypárti Origo kérdésére a NAV azt közölte csütörtökön, hogy „több százmillió forintos költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoznak a Momentum kampánytámogatási ügyében.”

Már februárban megírta a Magyar Nemzet, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV  Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd kampánytámogatási költéseit vizsgálja, és nyomozást indított. 

A Momentum állami támogatását tavaly októberben azután függesztették fel, hogy  tavaly júliusban nem jutott el a korábbi székhelyükre az ÁSZ adatkérő levele, és később sem kaptak figyelmeztetést. Ezt a döntést az ÁSZ azonban februárban felfüggesztette, és úgy döntött, hogy a párt ismét jogosult az állami támogatásra, miután a pártelnöktől megkapták a szükséges dokumentumokat. Ettől függetlenül a NAV továbbra is nyomoz.  

A Momentum azt közölte most szerdán, hogy azóta semmilyen tájékoztatást nem kaptak a hatóságoktól az ügyben. Úgy tűnik, hogy hiába pótolta az elmaradt dokumentumokat az ÁSZ felé a Momentum, ha a számvevőszék már korábban - január 16-án - feljelentette a NAV-nál a pártot.    

A kérdés aktualitását az adja, hogy szerda reggel ezer oldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát vittek el a Momentum könyvelőjétől a NAV nyomozói, azt követően, hogy az adóhatóság házkutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a párt körúti irodájában. 

Az ÁSZ szerdai közleményében emlékeztette a Momentumot arra, hogy korábban jelezték: „a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására vonatkozó intézkedés semmilyen módon nem befolyásolja az ÁSZ január 16-án lezárt ellenőrzésének tényszerű megállapításait, továbbá a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonása semmilyen formában nem érintette – értelemszerűen – az ÁSZ feljelentése alapján megindított hatósági eljárást, illetve annak indokoltságát.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.