Kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a NAV a Momentum székházában

POLITIKA
2019 október 30., 12:59

A párt keddi közleménye szerint reggel a Momentum Múzeum körúti székhelyén megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya, ami arról tájékoztatta az irodában dolgozó munkatársakat, hogy 

kutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a Momentum irodájában „költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából”. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia / 444

A Momentum szerint a kutatást a 2018-as országgyűlési kampány költségvetési támogatásának elszámolása miatt rendelte el a NAV, valószínűsíthetően az Állami Számvevőszék korábbi feljelentése miatt. 

Úgy tudjuk, végül senki sem motoztak meg, de a nyomozók által lobogtatott papír ezt is engedélyezte volna. 

Ugyanakkor lefoglalták és elvitték a könyvelőktől az összes 2018-as kampányt érintő iratot.A párt közölte, hogy az elmúlt több mint fél évben, miután az ÁSZ visszavonta a Momentum állami támogatásának felfüggesztését, és semmilyen problémát nem jelzett, ahogy a NAV sem. Nem kértek be újabb iratokat, nem keresték őket az ügyben.

A Momentum állami támogatását tavaly októberben azután függesztették fel, hogy  tavaly júliusban nem jutott el a korábbi székhelyükre az ÁSZ adatkérő levele, és később sem kaptak figyelmeztetést. Ugyan a párt november elején postán elküldte azt a tétellistát, amit a kampányköltések szempontjából fontosnak tartottak, de ezt az ÁSZ a néhány nappal később megjelent jelentéstervezetében nem használta fel, ez alapján számlákat sem kért be.