Matolcsy elmagyarázta a németeknek, mennyire megszívatták magukat az euróval

POLITIKA
2019 november 03., 16:41

A jegybankelnök, aki a héten már új eurázsiai pénzt látott jönni, vasárnap a Financial Timesban már arról értekezett, hogy hiba volt bevezetni az eurót. Matolcsy szerint itt az ideje, hogy megkeressük a kiutat az euró csapdájából, mert szerinte káros volt azt állítani, hogy az euró a következő normális lépés Nyugat-Európa egyesítése felé. De a magyar jegybankelnök szerint a közös európai fizetőeszköz egyáltalán nem normális, mivel a bevezetéshez szükséges előfeltételeknek szinte egyike sem állt fenn.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Majd felsorolta, hogy két évtizeddel az euró bevezetése után még mindig hiányoznak a sikeres nemzetközi valuták feltételei: nincs közös állam, nincs olyan közös költségvetés, ami az eurózóna össz-GDP-jének legalább a 15-20 százalékát teszi ki, ahogy közös pénzügyminiszter vagy pénzügyminisztérium sincs.

Majd Matolcsy levezette, hogy az euró bevezetése tulajdonképpen csak egy francia csapda volt, amit az újraegyesülő Németországnak állítottak, ugyanis François Mitterrand azt hitte, ha a németek feladják a német márkát, az elég, hogy elkerüljék a „német Európát”.  Helmut Kohl pedig úgy volt vele, hogy ez a német egység ára. 

Csakhogy Matolcsy szerint mindketten tévedtek, mert bár most európai Németországunk van, nem pedig német Európánk, de az euró nem tudta megakadályozni a németek megerősödését. 

De a jegybankelnök azt is megállapította, hogy a németek is a saját csapdájukba estek azzal, amikor a dél-európai államok bevételével olyan gyengévé tették az árfolyamot, hogy az EU legerősebb exportőreivé váltak, 

mivel ez a siker olyan önteltté tette őket, és elhanyagolták a saját infrastruktúrájukat és nem fektettek be eleget a jövő iparágaiba sem. De Matolcsy azt is a németek szemére veti, hogy lemaradtak a digitális forradalomról, elszámolták magukat Kína felemelkedésével, valamint globális páneurópai vállalatokat sem építettek. 

Majd megállapította azt is, hogy az euró bevezetése előtt a tagállamok sokkal jobban teljesítettek, és a projektnek csak kevés győztese, viszont sok vesztese volt. Majd arra szólítja fel Európát, hogy „ideje felébredni ebből a kártékony és terméketlen álomból”. És szerinte mindenkinek el kellene ismernie, hogy ez euró stratégiai hiba volt, nem aranybánya. Azt tanácsolja az európaiaknak, hogy adják fel azt a kockázatos álmukat, hogy egy olyan erőt hoznak létre, ami felveszi a versenyt az Egyesült Államokkal. Az eurózóna tagjainak pedig megengedné, hogy kilépjenek, míg a maradóknak egy sokkal fenntarthatóbb fizetőeszközt kellene építeniük.