A Microsoft Japánban kipróbálta a négynapos munkahetet, és bejött

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Ha időben kevesebbet dolgoznak, hatékonyabbak lehetnek a munkavállalók, derült ki a Microsoft japán részlegének kísérletéből. A cég idén nyáron kipróbálta, hogy mi lenne, ha csak négynaposak lennének a munkahetek. A kísérlet során a cég tokiói központjában dolgozók augusztusban minden pénteket megkaptak szabadnapként.

A kísérlet fényes sikerrel zárult, a cég szerint dolgozóik termelékenysége nagyobb mértékben növekedett, mint amennyi kiesést jelentett a heti plusz egy szabadnap. Számításaik szerint a munkavállalóik termelékenysége 40 százalékot nőtt a kísérlet ideje alatt.

A kísérlet más szempontból is hangos siker volt: a termelékenység javulása mellett 23 százalékkal csökkent a vállalat energiafelhasználása, és 58 százalékkal csökkent a kinyomtatott iratok száma. A kísérletben résztvevők 92 százaléka jelezte, hogy boldogabb volt augusztusban, mint máskor.

A kísérlet különlegessége, hogy mindezt az őrült munkamennyiségről híres Japánban végezték, ahol sok cég heti nyolcvan órában dolgoztatja munkásait. Ennek a gyakorlatnak amúgy kevés haszna van, az OECD felmérései szerint a világ vezető gazdaságai, a G7 államai közül Japán termelékenységi mutatói a legalacsonyabbak. (Via Business Insider)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.