A Microsoft Japánban kipróbálta a négynapos munkahetet, és bejött

gazdaság
2019 november 04., 07:57

Ha időben kevesebbet dolgoznak, hatékonyabbak lehetnek a munkavállalók, derült ki a Microsoft japán részlegének kísérletéből. A cég idén nyáron kipróbálta, hogy mi lenne, ha csak négynaposak lennének a munkahetek. A kísérlet során a cég tokiói központjában dolgozók augusztusban minden pénteket megkaptak szabadnapként.

A kísérlet fényes sikerrel zárult, a cég szerint dolgozóik termelékenysége nagyobb mértékben növekedett, mint amennyi kiesést jelentett a heti plusz egy szabadnap. Számításaik szerint a munkavállalóik termelékenysége 40 százalékot nőtt a kísérlet ideje alatt.

A kísérlet más szempontból is hangos siker volt: a termelékenység javulása mellett 23 százalékkal csökkent a vállalat energiafelhasználása, és 58 százalékkal csökkent a kinyomtatott iratok száma. A kísérletben résztvevők 92 százaléka jelezte, hogy boldogabb volt augusztusban, mint máskor.

A kísérlet különlegessége, hogy mindezt az őrült munkamennyiségről híres Japánban végezték, ahol sok cég heti nyolcvan órában dolgoztatja munkásait. Ennek a gyakorlatnak amúgy kevés haszna van, az OECD felmérései szerint a világ vezető gazdaságai, a G7 államai közül Japán termelékenységi mutatói a legalacsonyabbak. (Via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.