A román parlament bizalmat szavazott az Orban-kormánynak

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament együttes ülése a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának. Orban a szociáldemokrata Dancila-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást.

Ludovic Orban miniszterelnök (balra) és Klaus Johannis elnök Bukarestben 2019. május 18-án.Fotó: Vadim Ghirda/AP

A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének (legalább 233 képviselőnek és szenátornak) a támogatására volt szükség, az Orban-kormány 240 szavazatot kapott.

A politikailag egyszínű, kizárólag a PNL politikusaiból és független szakértőkből álló, 18 tagú új kormánynak az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

Frissítés: A Ludovic Orban vezette új román kormány letette a hivatali esküt. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.