A román parlament bizalmat szavazott az Orban-kormánynak

külföld
2019 november 04., 15:21

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament együttes ülése a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban kormányának. Orban a szociáldemokrata Dancila-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást.

Ludovic Orban miniszterelnök (balra) és Klaus Johannis elnök Bukarestben 2019. május 18-án.
photo_camera Ludovic Orban miniszterelnök (balra) és Klaus Johannis elnök Bukarestben 2019. május 18-án. Fotó: Vadim Ghirda/AP

A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének (legalább 233 képviselőnek és szenátornak) a támogatására volt szükség, az Orban-kormány 240 szavazatot kapott.

A politikailag egyszínű, kizárólag a PNL politikusaiból és független szakértőkből álló, 18 tagú új kormánynak az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

Frissítés: A Ludovic Orban vezette új román kormány letette a hivatali esküt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.