Gulyás Márton: Erdogan háborús bűnös, mindent meg kell tenni, hogy megnehezítsük a dolgát Budapesten

„Magyarország miniszterelnöke egy tömeggyilkost, egy háborús bűnöst fog vörös szőnyegen fogadni. Nagyon fontos, hogy november hetedikén nagyon sokan legyenek kint az utcán. Egyetétek azzal a kurd követeléssel, hogy blokád alá kell vonni a várost, annak érdekében, hogy Erdogan ne tudja betenni a lábát” – mondta Gulyás Márton aktivista a Kötöttfogás című vitaműsor vasárnap esti adásában

„Ha bármiféle becsület van a politikai közösségünkben, akkor mindent meg kell tennünk, hogy kinyilvánítsuk a szolidaritásunkat a kurdokkal, és minél jobban megdrágítsuk és megnehezítsük Erdogan közlekedését a városban”, mondta Gulyás.

Recep Tayyip Erdogan csütörtökön érkezik Budapestre, ahol Orbán Viktorral találkozik. Aznapra szerveződik egy tüntetés Budapestre a Facebookon, a tiltakozások pedig már vasárnap elkezdődtek: a Nők Rojaváért nevű, újonnan alakult csoport tagjai vörös festékkel öntötték le magukat a Kossuth téren. Hétvégén a harcoló kurd nők Facebook-oldala üzente a magyaroknak, hogy tiltakozzanak. 

Erdogan biztonsági személyzete ugyanakkor arról híres, hogy külföldön is fellépnek, akár erőszakosan is az ellentüntetőkkel szemben. 

2017-ben Washingtonban kurd és örmény tüntetők várták a Donald Trumppal találkozó Erdogant. A biztonsági személyzet tagjai rátámadtak a tüntetőkre, az esetről készült videókon látszik, hogy a földön is rugdosták az embereket.