A magyar agrárbárókról szóló cikk miatt kellett magyarázkodniuk az Európai Bizottság szóvivőinek

2019 november 5., kedd 7:02
170

Hosszú vita alakult ki hétfőn az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók közt, amikor szóba került a New York Times magyar földbárókról szóló cikke. Ebben azt írták, Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén a mezőgazdasági támogatások zöme „a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”. 

A hvg.hu összefoglalója szerint Mina Andreeva, a bizottság szóvivője cáfolta, hogy ne tennének meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért. Azt mondta, zéró toleranciát hirdettek az uniós pénzeket érintő visszaélésekkel kapcsolatban, és az Európai Számvevőszék jelentése szerint a visszaélések aránya 2 százalék alatt volt, ami nem számít jelentősnek. A magyar kormány  6,5 millió eurót vissza is fizetett a szabálytalan felhasználás miatt. Andreeva szerint nem lehet kizárólag a bizottságot hibáztatni, hiszen a forrásokat közösen kezelik a tagállamokkal. 

A szóvivő azt mondta, támogatja a tényfeltáró újságírást, de a szerzőnek felajánlottak egy tájékoztatót, amit nem fogadott el, és mindössze három órát adott a bizottság sajtószolgálatának nagyon részletes kérdések megválaszolására. Ezt a New York Times tudósítója cáfolta, mondván több emberrel beszéltek a bizottságból, és a válaszadásra nem három órát, hanem három napot adtak. 

Erre a bizottság szóvivője úgy válaszolt, olyan emberekkel beszéltek, akik hivatalosan nem nyilatkozhatnak, szemben a szóvivőkkel, nekik pedig csütörtök este küldték el a kérdéseket, pénteken viszont egyéb feladataik is vannak, így nem tudtak válaszolni a cikk megjelenése előtt. 

Az újságírók emlékeztették a szóvivőt, hogy álszentség lehet ellenőrzésekről beszéni olyan esetekben, mint a cseh Andrej Babisé, akit EU-s forrásokkal kapcsolatos visszaélésekkel vádoltak meg, vagy a szlovák Jan Kuciaké, aki éppen hasonló ügyben nyomozott, amikor meggyilkolták. Említették Magyarországot is, ahol a miniszterelnökhöz köthető emberek komoly uniós pénzeket tesznek zsebre.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt