A magyar agrárbárókról szóló cikk miatt kellett magyarázkodniuk az Európai Bizottság szóvivőinek

Több 444 videó?
Szeretném

Hosszú vita alakult ki hétfőn az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók közt, amikor szóba került a New York Times magyar földbárókról szóló cikke. Ebben azt írták, Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén a mezőgazdasági támogatások zöme „a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”. 

A hvg.hu összefoglalója szerint Mina Andreeva, a bizottság szóvivője cáfolta, hogy ne tennének meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért. Azt mondta, zéró toleranciát hirdettek az uniós pénzeket érintő visszaélésekkel kapcsolatban, és az Európai Számvevőszék jelentése szerint a visszaélések aránya 2 százalék alatt volt, ami nem számít jelentősnek. A magyar kormány  6,5 millió eurót vissza is fizetett a szabálytalan felhasználás miatt. Andreeva szerint nem lehet kizárólag a bizottságot hibáztatni, hiszen a forrásokat közösen kezelik a tagállamokkal. 

A szóvivő azt mondta, támogatja a tényfeltáró újságírást, de a szerzőnek felajánlottak egy tájékoztatót, amit nem fogadott el, és mindössze három órát adott a bizottság sajtószolgálatának nagyon részletes kérdések megválaszolására. Ezt a New York Times tudósítója cáfolta, mondván több emberrel beszéltek a bizottságból, és a válaszadásra nem három órát, hanem három napot adtak. 

Erre a bizottság szóvivője úgy válaszolt, olyan emberekkel beszéltek, akik hivatalosan nem nyilatkozhatnak, szemben a szóvivőkkel, nekik pedig csütörtök este küldték el a kérdéseket, pénteken viszont egyéb feladataik is vannak, így nem tudtak válaszolni a cikk megjelenése előtt. 

Az újságírók emlékeztették a szóvivőt, hogy álszentség lehet ellenőrzésekről beszéni olyan esetekben, mint a cseh Andrej Babisé, akit EU-s forrásokkal kapcsolatos visszaélésekkel vádoltak meg, vagy a szlovák Jan Kuciaké, aki éppen hasonló ügyben nyomozott, amikor meggyilkolták. Említették Magyarországot is, ahol a miniszterelnökhöz köthető emberek komoly uniós pénzeket tesznek zsebre.