Egy boszniai menekülttábor bezárását kéri az EU

Az északnyugat-boszniai Vucjakban található menekülttábor azonnali bezárását kérte az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja a táborban uralkodó rossz humanitárius körülményekre hivatkozva. A menekülttábor egy korábbi szeméttelep területén található, és nincs sem áram-, sem vízszolgáltatás.

„A vucjaki ideiglenes befogadóközpont azonnali bezárását kértem” – mondta Johann Sattler, a boszniai EU-delegáció vezetője a Vucjakhoz közeli Bihacban tett látogatásán, itt Una-Sana kanton hatóságaival találkozott. „Ez a helyiség nem megfelelő és elfogadhatatlan a higiéniai szempontokat tekintve, és még inkább az aknamezők közelsége miatt” – mondta Sattler egy boszniai lap, a Klix szerint.

A Vucjakban tartózkodó menedékkérőket ellátó helyi vöröskereszt nemrég arra figyelmeztetett, hogy a helyszínen uralkodó körülmények csak romlottak a rossz időjárás „beköszöntével”.

A Horvátországgal határos Una-Sana kantonban van majdnem az összes Boszniába érkező menekült, most kb. 7000 fő. A kantoni hatóságok októberben a Vucjakban tartózkodó menekültek azonnali áthelyezését kérték a központi boszniai kormánytól. Dragan Mektic védelmi miniszter a múlt kedden bejelentette a vucjaki befogadóközpont bezárását.

Az ENSZ korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy súlyosbodhat abban a vucjaki táborban uralkodó humanitárius válság, amit egy régi szeméttelepen létesítettek, aknamezők veszik körül, és nincs sem vezetékes víz, sem áram.

Menedékkérők a vucjaki befogadóállomáson 2019. október 21-én.Fotó: Elvis Barukcic/AFP

2018 óta kb. 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába, hogy onnan megpróbálják elérni a jómódú, nyugat- és közép-európai országokat. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.