Egy boszniai menekülttábor bezárását kéri az EU

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az északnyugat-boszniai Vucjakban található menekülttábor azonnali bezárását kérte az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja a táborban uralkodó rossz humanitárius körülményekre hivatkozva. A menekülttábor egy korábbi szeméttelep területén található, és nincs sem áram-, sem vízszolgáltatás.

„A vucjaki ideiglenes befogadóközpont azonnali bezárását kértem” – mondta Johann Sattler, a boszniai EU-delegáció vezetője a Vucjakhoz közeli Bihacban tett látogatásán, itt Una-Sana kanton hatóságaival találkozott. „Ez a helyiség nem megfelelő és elfogadhatatlan a higiéniai szempontokat tekintve, és még inkább az aknamezők közelsége miatt” – mondta Sattler egy boszniai lap, a Klix szerint.

A Vucjakban tartózkodó menedékkérőket ellátó helyi vöröskereszt nemrég arra figyelmeztetett, hogy a helyszínen uralkodó körülmények csak romlottak a rossz időjárás „beköszöntével”.

A Horvátországgal határos Una-Sana kantonban van majdnem az összes Boszniába érkező menekült, most kb. 7000 fő. A kantoni hatóságok októberben a Vucjakban tartózkodó menekültek azonnali áthelyezését kérték a központi boszniai kormánytól. Dragan Mektic védelmi miniszter a múlt kedden bejelentette a vucjaki befogadóközpont bezárását.

Az ENSZ korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy súlyosbodhat abban a vucjaki táborban uralkodó humanitárius válság, amit egy régi szeméttelepen létesítettek, aknamezők veszik körül, és nincs sem vezetékes víz, sem áram.

Menedékkérők a vucjaki befogadóállomáson 2019. október 21-én.Fotó: Elvis Barukcic/AFP

2018 óta kb. 40 ezren érkeztek Bosznia-Hercegovinába, hogy onnan megpróbálják elérni a jómódú, nyugat- és közép-európai országokat. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.