A román Orban-kormány egy női és egy férfi biztosjelöltet is bedobott az Európai Bizottságnak

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Adina Valean és Siegfried Muresan európai parlamenti  képviselők személyében Bukarest két lehetséges jelöltet is javasol a Romániának járó európai biztosi posztra, közölte szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

Ludovic Orban miniszterelnökFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A román Orban-kormány ezzel eleget tesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elvárásának, aki egy-egy női és férfi jelölt megnevezését kérte a tagországoktól. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusaiból álló új román kormány a bizottsági elnök által kiválasztandó jelöltről a bukaresti parlament véleményét is kikérni.

A bukaresti sajtó eddig biztosra vette, hogy az új kormány az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöki tisztségét betöltő Muresant fogja javasolni. Az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságát elnöklő, szintén néppárti Valean jelölése némiképp meglepetésnek számít.

Viszont a magyar Orbán-kormány ragaszkodott ahhoz, hogy csak Várhelyi Olivért jelöli. Ugyanakkor egyre kevésbé biztos, hogy Várhelyi a bővítési portfóliót kapja meg.  (MTI)