A román Orban-kormány egy női és egy férfi biztosjelöltet is bedobott az Európai Bizottságnak

külföld
2019 november 06., 11:43

Adina Valean és Siegfried Muresan európai parlamenti  képviselők személyében Bukarest két lehetséges jelöltet is javasol a Romániának járó európai biztosi posztra, közölte szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

Ludovic Orban Bukarestben 2019. november 4-én.
photo_camera Ludovic Orban miniszterelnök Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A román Orban-kormány ezzel eleget tesz Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elvárásának, aki egy-egy női és férfi jelölt megnevezését kérte a tagországoktól. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusaiból álló új román kormány a bizottsági elnök által kiválasztandó jelöltről a bukaresti parlament véleményét is kikérni.

A bukaresti sajtó eddig biztosra vette, hogy az új kormány az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnöki tisztségét betöltő Muresant fogja javasolni. Az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságát elnöklő, szintén néppárti Valean jelölése némiképp meglepetésnek számít.

Viszont a magyar Orbán-kormány ragaszkodott ahhoz, hogy csak Várhelyi Olivért jelöli. Ugyanakkor egyre kevésbé biztos, hogy Várhelyi a bővítési portfóliót kapja meg.  (MTI)