Egyre többen mondják Brüsszelben, hogy Várhelyi Olivér mégsem bővítési biztos lesz

eu
2019 november 06., 04:09
comments 190

Egyre több, egymástól független brüsszeli bennfentes beszélt a 444-nek az utóbbi napokban arról, hogy Magyarország biztosa az eddigi tervekkel szemben mégsem a bővítést felügyelheti majd, hanem inkább a közlekedési ügyeket. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2014-ben Navracsics Tibornak, és idén Trócsányi Lászlónak is a bővítést kérte. Navracsics ehelyett az oktatási, ifjúsági és sport ügyeket kapta Jean-Claude Junckertől öt évvel ezelőtt, de idén úgy tűnt, hogy Ursula Von Der Leyen figyelembe veszi a magyar kormányfő igényét, és Trócsányinak a bővítési- és szomszédságpolitikát ajánlotta. 

Trócsányi jelölését azonban nulladik körben, már a hivatalos meghallgatások előtt visszautasította az Európai Parlament. Von Der Leyen ezután új jelöltet kért Orbán Viktortól. A magyar miniszterelnök második körben Várhelyi Olivért, Magyarország EU-hoz delegált nagykövetét választotta. Von Der Leyen a múlt héten elfogadta őt, de azt hivatalosan nem erősítette meg, hogy Várhelyi is a bővítést kaphatja. 

Október 15-én Azerbajdzsánban, a Türk Tanács ülésén Orbán Viktor is csak reményének adott hangot, hogy a második jelöltje is ugyanazt a területet kaphatja, mint amire Trócsányi László számíthatott: "Magyarország most azért harcol, hogy ebben az európai kormányban a magyaroknak jutó portfólió a bővítés- és szomszédságpolitika legyen. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne ezt a portfóliót megszerezni, akkor keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül ezt a portfóliót megszereznünk, akkor örömmel állunk az Önök rendelkezésére, hogy segítsük az Önök törekvéseit" - fogalmazott, kisebb megütközést keltve ezzel Brüsszelben, hiszen a leendő magyar biztos nem a budapesti kormány beosztottja lesz, azaz udvariatlanságnak tűnt bizottsági nézőpontból, hogy Orbán ígéreteket tett a biztos nevében.  

Dobrev Klára DK-s EP-képviselő egyenesen arról beszélt, hogy szerinte e nyilatkozat miatt vehetik el Várhelyitől a területet, bár a bizottsági ügyeket ismerő forrásaink ezt a közvetlen összefüggést nem látják ilyen egyértelműnek, szerintük nem véletlenül beszélt már Bakuban is a magyar miniszterelnök feltételes módban a magyar biztos portfóliójáról, hiszen addigra már felmerült, hogy Várhelyi inkább más területet kaphat.

Várhelyi sokszor jelezte Brüsszelben, hogy a magyar diplomácia mást akar, mint a többség

Információink szerint a háttérben Ursula Von Der Leyen és a magyar miniszterelnök között már hetek óta folyik az egyeztetés arról, hogy Várhelyinek esetleg szerepet kellene cserélnie a leendő román biztossal. Erre azért lenne szükség, mert sok kifogás érkezett az EP-ből, és egyes európai kormányok részéről is, hogy nem lenne szerencsés éppen a magyar biztosnak külpolitikai feladatot adni, amikor a magyar kormány az elmúlt években számos alkalommal jelezte, hogy a többségitől eltérő az álláspontja diplomáciai ügyekben. 

Előfordult, hogy a magyar kormány szerződéseket vétózott meg az EU és EU-n kívüli országok között, és továbbra is problémás a magyar - ukrán viszony az ottani kisebbségpolitika miatt, miközben a török - magyar kapcsolat jóval barátságosabb, mint a legtöbb tagállam viszonya az ankarai kormánnyal. Várhelyi volt az elmúlt években az, aki a magyar kormány brüsszeli képviselőjeként a különutas magyar álláspontot rendre megfogalmazta, így személyében is e politika megtestesítőjét látják.

Nem maradt más, mint a közlekedés

Az, hogy Várhelyinek éppen a román jelölttel kellene területet cserélnie, leginkább a véletlen műve. Három jelöltet utasított vissza az EP: a magyar mellett a románt és a franciát, a többiek parlamenti meghallgatásai már sínen vannak, a számukra kiadott területeket megbolygatni nem nagyon lehet, azzal csúszna a már egyébként is késésben lévő bizottság megalakulása (november 1-ről december 1-re kellett halasztani hivatalba lépésük idejét a mostani állás szerint). 

A francia és a magyar kormány már jelölt új embert, Románia viszont az ottani kormányválság miatt erre leghamarabb most szerdán lehet csak képes. Franciaország elég erős biztosi pozíciót kapott az első körben: a belső piacot, a védelmi ügyeket és az űrkutatást egyszerre. Ez nyilván annak is szólt, hogy ha az EU két legerősebb állama közül a németeké a bizottság vezetése (Ursula Von Der Leyen személyében), akkor a franciák kapjanak egy nagyon erős biztost. Úgy tudjuk, hogy Macron elnök ragaszkodik hozzá, hogy második jelöltje, Thierry Breton is ugyanezeket a területeket kapja, vagyis vele Várhelyi nem cserélhet. Kizárásos alapon marad a román biztos területe. 

Nagy valószínűséggel szerdán Siegfried Muresan néppárti EP-képviselőt jelöli az új román kormány, akit Várhelyi helyett szívesebben látnának a bővítési ügyek irányítójaként azok, akik kifogásolták a magyar jelölt új szerepét. 

Úgy tudjuk, hogy Várhelyi nem zárkózik el a cserétől, és már el is kezdett felkészülni arra, hogy esetleg közlekedési ügyekben kell felelnie a parlamenti képviselőik kérdéseire. 

Lehet, hogy neki kell majd megadóztatni a kerozint

Az új közlekedési biztostól Von Der Leyen elsősorban a környezetbarát technológiák támogatását várja. Többek között a kevesebb üzemanyagot elhasználó hajók elterjesztését, illetve a repülőgépek által használt kerozin megadóztatását - ami nyilvánvalóan drágítja majd az európai repülőjegyeket. Hozzá tartoznának az EU által támogatott közúti- és vasúti fejlesztések, és a nemzetközi járatok esetén a fogyasztóvédelmi szabályok összehangolása, illetve a nemzetközi katonai gyakorlatok logisztikai feltételeinek kidolgozása is. 

Valamit Orbán szeretne még

Brüsszeli forrásaink szerint egy nagy akadálya van egyelőre a magyar-román cserének: Orbán Viktor szeretne valamit még elérni. Még akkor is, ha egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy a közlekedés felügyelete jóval gyengébb terület volna a bővítésénél - arra ugyanis nincs reális esély, hogy a következő öt évben új ország léphessen be az EU-ba. Albánia és Észak-Macedónia esetében például alig néhány hete mondta ki az Európai Tanács, hogy még a csatlakozási tárgyalások sem kezdődhetnek meg egyelőre. Mégis, Orbán szeretne valami kompenzálást, csak azt nem sikerült még megbeszélni, hogy mi legyen az. 

Logikus lenne, ha a francia biztos átadna valamit számos feladatköréből, például az űrkutatást, de úgy tudjuk, hogy Macron erről hallani sem akar. Sok idő már nincs az egyeztetésekre, ezen a héten el kellene dőlnie, hogy melyik biztos milyen területet kapjon, mert még így is szűk lesz az idő decemberre tervezett beiktatásukig. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.