Dobrev: Orbán elszólta magát, Várhelyi Olivér nem lesz bővítési biztos

2019 november 2., szombat 8:05
323
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője  Fotó: botost/444.hu

Várhelyi Olivér nem fogja megkapni a bővítésért felelős biztos portfólióját az Európai Bizottságban - ezt Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője és parlamenti képviselője mondta el pénteken az ATV stúdiójában. 

Dobrev arról beszélt az adásban, hogy ugyan a bizottsági elnök Ursula von der Leyen - Trócsányi Lászlóval ellentétben - elfogadta biztosjelöltként Várhelyit, de portfóliójáról még nincs döntés, és szinte kizárt, hogy a Fidesz jelöltje kapja a bővítésért felelős posztot. 

A DK-s politikus szerint Orbán Viktor tolta el ezt is, mégpedig azzal a beszédével, amit a Türk Tanács előtt adott Azerbajdzsánban, Bakuban, október 15-én. Ez a beszéd ugyanis nem csak a kipcsak vérről maradt emlékezetes, elhangzottak ott többek közt az alábbi mondatok is:

„Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja. Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Ujhelyi István EP-képviselő emlékeztett rá néhány nappal később, hogy az uniós jogszabályok szerint a bizottsági tagokat ugyan a kormányok delegálják, de kinevezésük után megszakad formális kapcsolatuk a küldő országgal, és kizárólag az uniós szerződések szerint, az európai közösség érdekében tevékenykedhetnek. Azaz Orbán nem szerezheti meg a bővítési portfóliót, mert az nem Magyarország jogosultsága lesz, hanem egy magyar nemzetiségű uniós biztosé. 

Dobrev erre hivatkozva beszélhetett arról az ATV-ben, hogy a Türk Tanácsban mondottak hatására szerinte Várhelyi alighanem elbukja a bővítési portfóliót, és egy politikailag ennél súlytalanabb profillal kell majd beérnie. 

A DK-s politikus szerint Orbán „tönkretette” Várhelyi esélyeit ezekkel a mondatokkal, hogy feleljen a balkáni bővítésért. (24.hu / kormany.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt