Forradalom: Novák Katalin államtitkár szerint a nőknek is van helyük a politikában

Az ógörög egészségügy helyzetétől indította izgalmas gondolatmenetét Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az “A családi és társas kapcsolatok kihívásai a 21. Században” című rendezvényen. Novákidész szerint 

amikor a például görög városállamokban elkezdtek politikával foglalkozni, akkor még elsősorban honvédelemről, államügyekről, gazdasági kérdésekről volt szó, szociális kérdésekről és egészségügyről azonban alig, ezek szinte kizárólag családon belüli témák voltak, és így a nők hatáskörébe tartoztak.

(A Novák előtti kor tudósai egyébként még úgy tudták, hogy az egészségügy annyira nem családon belüli téma volt, hogy az első görög orvosképző iskolát már Krisztus előtt 700-ban megnyitották. A pre-novákista tudomány még nem tudott arról, hogy a görög orvoslás en bloc a nők hatáskörébe tartozott volna, arról azonban igen, hogy a görögöknél - sokszáz évvel megelőzve az európai gyakorlatot - a nőknek is megengedték az orvoslás gyakorlását.)

“A nőknek is van helyük a politikában. Ők másképp, sokszor empatikusabban közelítik meg a problémákat” 

- vonta le a következtetést Novák Katalin.

Aki szerint a mai politika már nem olyan, mint az általa vízionált ógörög, a dolgok megváltozta, a politika az élet legtöbb területére hatással van, és nem jó, ha ebből kimaradnak a nők, akik ráadásul másképp közelítenek meg problémákat, sokszor empatikusabbak is.

Novák ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy vigyázni kell, nehogy egy nő - bekerülve a politikába - elkezdjen alkalmazkodni, férfiasan viselkedni, feladni a nőiességét.

(via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.