Schmidt Mária eláll az emlékbélyegektől, de jól megfeddi Rajk László özvegyét és Solt Ottilia lányát

politika
2019 november 09., 15:47
comments 351

Reggel mi is írtunk róla, hogy az Élet és Irodalomban megjelent és Schmidt Máriának címzett írásaikban Rajk László özvegye, Rajk Judit és Solt Ottilia lánya, Hegedűs Judit tiltakozását fejezte ki, amiért néhai hozzátartozójukat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság szerepeltetni akarja a rendszerváltásban meghatározó szerepet játszó közéleti személyeknek emléket állító bélyegsorozatban.

photo_camera Jellemző kép az emlékévről 

Ezt tényként közölte velük Schmidt Mária kormánybiztos, aki a Facebookra délután kirakott válaszában is hangsúlyozza, hogy „jogilag semmi akadálya nem volna annak, hogy ifj. Rajk László és Solt Ottilia fényképe a »tiltás« ellenére szerepeljen a bélyegeken”. De 

attól „természetesen az Emlékbizottság eláll”.

„Mérhetetlenül sajnálom, hogy elutasítják azt, hogy hozzátartozóiknak emléket állítsunk. Sem a rendszerváltoztatás hónapjaiban, sem azóta nem egyeztek a politikai nézeteim sem ifj. Rajk László, sem Solt Ottilia nézeteivel. Jól tudom ezt, hiszen személyesen ismertük egymást, nézetkülönbségeink, eltérő világlátásunk közismert volt. Mindez azonban nem írta, nem írhatta felül azt, hogy a rendszerváltoztatás meghatározó személyiségeinek tartom őket, akik nélkül Magyarország közelmúltjának történelme másképp alakult volna” - írja Schmidt Mária.

Solt Ottilia és ifj. Rajk László 1989-ben, a vízlépcső elleni tüntetésen
photo_camera Solt Ottilia és ifj. Rajk László 1989-ben, a vízlépcső elleni tüntetésen Fotó: Fortepan/Hegedűs Judit

Azt is állítja, hogy a családtagok primer politikai indokokat sorolnak, miközben az írások személyes hangütése és célja meglehetősen nyilvánvaló. Mindkét hozzátartozónak az a fő állítása, hogy a Schmidt Mária nevével fémjelzett kormányzati/fideszes emlékezetpolitika eddig nem vett tudomást szeretteikről, gyalázza azt, amiben hittek és meghamisítja a történelmet. Az emlékbizottság munkája ellen Rajk László külön is tiltakozott.

Schmidt Mária azzal zárja bejegyzését: 

„Sajnálom, hogy Rajk Judit és Hegedűs Judit néhai hozzátartozóik emlékét feláldozzák egy aktuálpolitikai akcióban. Úgy vélem, ez nem méltó a rendszerváltoztatás emlékéhez.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.