Schmidt Mária eláll az emlékbélyegektől, de jól megfeddi Rajk László özvegyét és Solt Ottilia lányát

Reggel mi is írtunk róla, hogy az Élet és Irodalomban megjelent és Schmidt Máriának címzett írásaikban Rajk László özvegye, Rajk Judit és Solt Ottilia lánya, Hegedűs Judit tiltakozását fejezte ki, amiért néhai hozzátartozójukat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság szerepeltetni akarja a rendszerváltásban meghatározó szerepet játszó közéleti személyeknek emléket állító bélyegsorozatban.

Jellemző kép az emlékévről 

Ezt tényként közölte velük Schmidt Mária kormánybiztos, aki a Facebookra délután kirakott válaszában is hangsúlyozza, hogy „jogilag semmi akadálya nem volna annak, hogy ifj. Rajk László és Solt Ottilia fényképe a »tiltás« ellenére szerepeljen a bélyegeken”. De 

attól „természetesen az Emlékbizottság eláll”.

„Mérhetetlenül sajnálom, hogy elutasítják azt, hogy hozzátartozóiknak emléket állítsunk. Sem a rendszerváltoztatás hónapjaiban, sem azóta nem egyeztek a politikai nézeteim sem ifj. Rajk László, sem Solt Ottilia nézeteivel. Jól tudom ezt, hiszen személyesen ismertük egymást, nézetkülönbségeink, eltérő világlátásunk közismert volt. Mindez azonban nem írta, nem írhatta felül azt, hogy a rendszerváltoztatás meghatározó személyiségeinek tartom őket, akik nélkül Magyarország közelmúltjának történelme másképp alakult volna” - írja Schmidt Mária.

Solt Ottilia és ifj. Rajk László 1989-ben, a vízlépcső elleni tüntetésenFotó: Fortepan/Hegedűs Judit

Azt is állítja, hogy a családtagok primer politikai indokokat sorolnak, miközben az írások személyes hangütése és célja meglehetősen nyilvánvaló. Mindkét hozzátartozónak az a fő állítása, hogy a Schmidt Mária nevével fémjelzett kormányzati/fideszes emlékezetpolitika eddig nem vett tudomást szeretteikről, gyalázza azt, amiben hittek és meghamisítja a történelmet. Az emlékbizottság munkája ellen Rajk László külön is tiltakozott.

Schmidt Mária azzal zárja bejegyzését: 

„Sajnálom, hogy Rajk Judit és Hegedűs Judit néhai hozzátartozóik emlékét feláldozzák egy aktuálpolitikai akcióban. Úgy vélem, ez nem méltó a rendszerváltoztatás emlékéhez.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.