A jelenlegi államfő, Johannis nyerte a romániai elnökválasztást az exit pollok szerint

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

„Klaus Johannis államfő és Viorica Dăncilă volt kormányfő jutott be az elnökválasztás második fordulójába a vasárnap este, urnazárás után ismertetett exit poll felmérések adatai szerint” - írja a Maszol.ro.

A lap a CURS-Avangarde exit poll eredményeit ismerteti, miszerint az első forduló így alakult:

  1. Klaus Johannis - 39,0 
  2. Viorica Dăncila - 22,5 
  3. Dan Barna - 16,4 
  4. Mircea Diaconu - 7,9 
  5. Theodor Paleoglu 6,1 
  6. Kelemen Hunor - 3,9

Azaz a jelenleg is államfő Johannis és a szociáldemokraták jelöltje, Viorica Dancila mérkőzhet meg az elnöki posztért a második fordulóban. 

A többi exit poll is ugyanezt az eredményt mérte, de némileg más arányokkal: a SOCIOPOL szerint 42-18-16 az első három helyezett szavazatainak az eloszlása, az IRES-nél 38,7-22-16,1.

A második fordulót november 22-24-én tartják.

Mint azt a Főtér írja, az első helyezett eredménye nem volt meglepetés, annál inkább a második helyért folyó küzdelem, amely még el sem dőlt: az exit pollok ugyanis csak a belföldi szavazatokat mérik, a külföldön élőkét, ahol Dan Barna sokkal népszerűbb, nem. A magyar Momentum Mozgalom nem az RMDSZ jelöltjét, Kelemen Hunort, hanem Barnát támogatta.

A részvétel 45 százalék felett volt, külföldön több mint félmillióan szavaztak. (Maszol/Főtér/RFI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.