Fekete-Győr elismerte, hogy a Momentum által favorizált romániai elnökjelöltnek nincs kisebbségvédelmi programja

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nem az RMDSZ jelöltjét, Kelement Hunort, hanem a Momentumhoz ideológiailag közelebb álló liberális romániai párt, a USR-PLUS jelöltjét, Dan Barnát támogatja a párt a romániai elnökválasztáson, derült ki miután az Azonnali megkérdezte erről a párt elnökét, Fekete-Győr Andrást.

Fekete-Győr elmondása szerint legalább három dolog miatt támogatja a Momentum az USR-PLUS jeltöljét: 

  • Az RMDSZ eladta a lelkét az Orbán-kormánynak, a romániai törvényhozásban pedig rossz kompromisszumok sorozatát köti hatástalanul.
  • Az USR-PLUS jelöltjének nagyobb esélye van győzni, mint Kelemen Hunornak
  • Az USR-PLUS-nak van kisebbségvédelmi programja.

Utóbbi hallatán az erdélyi magyar sajtó két orgánuma, a Főtér és a Maszol is utánanézett annak, valóban van-e a román liberálisoknak kisebbségvédelmi programja, és úgy találták, hogy nincs. 

A Maszol megkérdezte Fekete Győrt: 

„El kell ismernem, hogy tévedtem a kérdésben, hiszen írásban még nem publikálta az USR-PLUS a kisebbségeket érintő programját, de egy kifejezetten ezzel a témával foglalkozó USR munkacsoport dolgozik az előterjesztésen. Látom a jó szándékot a részükről, és azt, hogy hajlandóak lennének a párbeszédre ebben a kérdésben” - válaszolta a Momentum vezetője.

Dan Barma egy kampányrendezvényen.Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP

Arról, hogy a Momentum nem az RMDSZ jelöltjét támogatja, a magyar kormánypártnak, a Fidesznek is megvan a véleménye: 

„ a magyar baloldal mindig hajlamos volt arra, hogy a saját népe, nemzete ellen bárkivel szövetkezzen (...) Ez a cselekedetük semmiben nem különbözik attól, hogy az olimpia nemzeti önazonosság szempontjából óriási jelentőségű ügyét pitiáner hatalmi szempontokból megfúrták”   - fogalmazott vasárnap Kövér László házelnök.

A Fidesz sem támogatta egyébként mindig az RMDSZ-t, sokáig a Magyar Polgári Pártot tolta, ám az MPP nem tudott érdemben megerősödni, a legutóbbi EP-választáson képviselőt sem tudtak küldeni az Európai Parlamentbe. 

Szlovákiában is a liberálisokat támogatja a Momentum

A Momentum a közelgő szlovákiai parlamenti választásokon sem a hagyományos szlovákiai magyar pártok mellett, hanem a liberális Progresszív Szlovákia mellett fog kampányolni. 

Donáth Anna magyar EP-képviselő szombaton a Progresszív Szlovákia és a Spolu párszövetség rendezvényén vett részt, ahol bemutatták a koalíció magyar jelöltjeit.

„... komoly változásra van szükség a magyar-szlovák viszonyban, mindkét ország kormányainak komoly felelőssége van abban, hogy idáig fajult a helyzet. Mind a magyar, mind a szlovák kormány túl sokszor fordult a nacionalizmus felé, ezzel lehetetlenné téve az olyan megoldásokat, amelyek úgy szolgálják a magyar kisebbségek érdekeit, hogy közben nem kell úgy érezniük magukat, hogy nem egyenrangú tagjai a szlovák közösségnek” - mondta Donáth a rendezvényen.

A pártszövetség által indított emberi jogi aktivistából lett politikus, Zuzana Caputová nyerte meg idén nagy meglepetésre a szlovákiai elnökválasztást. (Maszol/444)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.