Csányi: A fociban nem haladunk olyan gyorsan, mint az OTP a bankszektorban

Nagy interjút adott Csányi Sándor MLSZ-elnök a köztévé sportadójának, az M4-nek annak apropóján, hogy nemsokára lejátszhatja első meccsét a magyar válogatott az újjáépített Népstadionban, azaz a Puskás Arénában.

Csányi a stadionnal elégedett, bár azt nem felejti el hangsúlyozni, hogy az MLSZ nem felel az üzemeltéséért, csak a válogatott meccseket rendezi ott. A bankvezér, akiből Orbán Viktor csinált MLSZ-elnököt, úgy látja, a stadion technológiailag az egyik legjobb lehet Európában, és még kulturális események rendezésére is alkalmas lehet.

Sokkal érdekesebb azonban, amiket az MLSZ elnökeként a magyar futballról megoszt az érdeklődőkkel. Például:

„A magyar labdarúgásban nem haladunk olyan gyorsan, mint az OTP a bankszektorban (...) Az egyik célunk az volt, hogy minél több fiatal magyar kapjon lehetőséget a külföldiekkel szemben az NB I-ben. Ezen a téren nem voltunk sikeresek. Az elmúlt bajnoki szezonban 2,6 játékos volt csapatonként, aki huszonöt évnél fiatalabb, a tizenkét élvonalbeli együttesben átlagosan összesen egy félidőnyi játék jutott a 21 éven aluli játékosoknak előző idényben.”

Csányi kifejtette, hogy az MLSZ minden keze ügyébe eső ösztönzőt, így az uniós szabályozást is, igyekszik kihasználni, hogy a helyzeten változtatni tudjon.

A 444 is többször foglalkozott azzal, hogy – szemben akár a szomszédos országok gyakorlatával is – a magyar futballcsapatok abból az eredményeikhez és bevételeikhez képest irracionálisan nagy költségvetésből, ami rendelkezésükre áll, inkább kölföldi játékosokat vásárolnak, és nem építenek be fiatal, hazai játékosokat a kereteikbe.

Csányi kifejti, a klubok pontosan tudják, hogy vaj van a fülük mögött, mert bár az MLSZ jelezte a problémát feléjük, egyetlen telefont sem kapott a témában. A szövetség elnöke szerint az akadémiák nem végeznek rossz munkát, de az onnan kikerülő játékosok nem kapnak elég lehetőségekt. Ezzel szemben például a cseheknél bátran be merik tenni a fiatal játékosokat. Csányi úgy véli, az sem akadálya a magyar futbal fejlődésének, hogy csak 12 klub van az élvonalban. Vannak a magyarnál színvonalasabb, tízcsapatos bajnokságok is.

Az interjúból az is kiderül, hogy Csányi hisz Marco Rossi szövetségi kapitány munkájában. Rossi akkor is maradhat Csányi szerint, ha mégsem jut ki a magyar csapat az Eb-re:

„Talán nem a legjobb vezetői magatartás, hogy egy ilyen döntő meccs előtt mondom, de én akkor is számítok Marco Rossi munkájára – és azt gondolom, hogy az elnökség is osztja a véleményemet –, ha most nem jutnánk ki az Európa-bajnokságra. Szerintem úgy járunk jól, ha megtartunk egy olyan embert, aki tudja motiválni a játékosokat és elfogadják a szurkolók.”

Az interjút az M4-en lehet megnézni teljes terjedelmében. (via NSO)