Hárman meghaltak, ezreket költöztettek el az ausztráliai bozóttüzek miatt

2019 november 10., vasárnap 8:10
40

Vasárnapra virradóra is még legalább száz helyen ég a bozót Ausztráliában, ahol már most az eddigi legsúlyosabb erdőtűzszezonról beszélnek. Eddig három életet követelt a tűz, ezreket kellett kimenteni a veszélyeztetett területekről. 

Scott Morrison miniszterelnök egy evakuációs központban Tareeban. Fotó: PETER PARKS/AFP
Leégett ház és kert. Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: TOM BANNIGAN/AFP

A nyár kezdetén máris szélsőségesen száraz az időjárás, Queenslandben 150 házat pusztított el a tűzvész. Nemcsak a szárazság, de az erős szél is nehezíti a mentést, a tűz oltásán 1300 tűzoltó és több száz civil munkálkodik.

A keleti partvidéket sújtó tüzek jól kivehetők a műholdfelvételeken is.

A hatméteres tűzoszlop a 80 kilométeres szél miatt hihetetlen gyorsan terjed: Glen Innes településen egy holttestet a tűzoltók találtak meg, egy nő pedig még életben volt, amikor súlyos égési sérülésekkel megtalálták, de a kórházban elhunyt.

A szárazság annak ellenére nem enyhült, hogy a hét elején esett némi eső. A tűz oltását ezért az is nehezíti, hogy a vízbombákat szállító légi járműveknek óriási távolságokat kell megtenniük a szárazság miatt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt