Hárman meghaltak, ezreket költöztettek el az ausztráliai bozóttüzek miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Vasárnapra virradóra is még legalább száz helyen ég a bozót Ausztráliában, ahol már most az eddigi legsúlyosabb erdőtűzszezonról beszélnek. Eddig három életet követelt a tűz, ezreket kellett kimenteni a veszélyeztetett területekről. 

Scott Morrison miniszterelnök egy evakuációs központban Tareeban.Fotó: PETER PARKS/AFP
Leégett ház és kert.Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: PETER PARKS/AFP
Fotó: TOM BANNIGAN/AFP

A nyár kezdetén máris szélsőségesen száraz az időjárás, Queenslandben 150 házat pusztított el a tűzvész. Nemcsak a szárazság, de az erős szél is nehezíti a mentést, a tűz oltásán 1300 tűzoltó és több száz civil munkálkodik.

A keleti partvidéket sújtó tüzek jól kivehetők a műholdfelvételeken is.

A hatméteres tűzoszlop a 80 kilométeres szél miatt hihetetlen gyorsan terjed: Glen Innes településen egy holttestet a tűzoltók találtak meg, egy nő pedig még életben volt, amikor súlyos égési sérülésekkel megtalálták, de a kórházban elhunyt.

A szárazság annak ellenére nem enyhült, hogy a hét elején esett némi eső. A tűz oltását ezért az is nehezíti, hogy a vízbombákat szállító légi járműveknek óriási távolságokat kell megtenniük a szárazság miatt. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.