Rejtélyes haláleset Isztambulban: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját

Holtan találták isztambuli otthona közelében James Le Mesuriert, a szíriai Fehérsisakosok nevű szervezet alapítóját.  Le Mesurier a Mayday Rescue nevű szervezet vezetője is volt, ők képezték ki a Fehérsisakosokat. 

A haláleset okai egyelőre tisztázatlanok, a török médiában megjelentek arról szóló hírek, hogy „leesett az erkélyéről”.

A 2003-ban alapított Fehérsisakosok, hivatalos nevén Szíriai Polgári Védelem mentőalakulatai több ezer ember életét mentették meg. Róluk szól a 2016-ban Oscar-díjat nyert dokumentumfilm:

A szír kormány és Oroszország szerint ugyanakkor a Fehérsisakosok a lázadókat segítették a harcban, és dzsihádista szervezetek ügynökei. A szervezet aktivistáit tavaly januárban az izraeli hadsereg menekítette ki, mert életveszélybe kerültek volna a szír kormányerők bevonulása után.

A Mayday Rescue egy nonprofit szervezet, amit az ENSZ és több kormány is támogat. James Le Mesurier korábban a brit hadseregben szoltált. Az orosz külügyminisztérium legutóbb néhány napja vádolta azzal, hogy kémkedik.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.