Rejtélyes haláleset Isztambulban: holtan találták a Fehérsisakosok alapítóját

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Holtan találták isztambuli otthona közelében James Le Mesuriert, a szíriai Fehérsisakosok nevű szervezet alapítóját.  Le Mesurier a Mayday Rescue nevű szervezet vezetője is volt, ők képezték ki a Fehérsisakosokat. 

A haláleset okai egyelőre tisztázatlanok, a török médiában megjelentek arról szóló hírek, hogy „leesett az erkélyéről”.

A 2003-ban alapított Fehérsisakosok, hivatalos nevén Szíriai Polgári Védelem mentőalakulatai több ezer ember életét mentették meg. Róluk szól a 2016-ban Oscar-díjat nyert dokumentumfilm:

A szír kormány és Oroszország szerint ugyanakkor a Fehérsisakosok a lázadókat segítették a harcban, és dzsihádista szervezetek ügynökei. A szervezet aktivistáit tavaly januárban az izraeli hadsereg menekítette ki, mert életveszélybe kerültek volna a szír kormányerők bevonulása után.

A Mayday Rescue egy nonprofit szervezet, amit az ENSZ és több kormány is támogat. James Le Mesurier korábban a brit hadseregben szoltált. Az orosz külügyminisztérium legutóbb néhány napja vádolta azzal, hogy kémkedik.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,45 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.