A KDNP a szülők felelősségévé tenné, hogy szakmát szerezzen a gyerekük

2019 november 12., kedd 17:56
481

A hvg.hu ír arról, hogy az az új szakképzési törvényhez nyújtott be a KDNP-s Hollik István egy módosító javaslatot. A törvénytervezetben osztrák mintára hivatkozva, a szülők vagy a kiskorú tanuló törvényes képviselője részére „új kötelezettségként határozza meg a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatást a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig”.

Mint a lap írja, a módosító alapján ha ennek nem tesz eleget, akkor valamennyi a gyerek után járó jogosultságot meg kellene tőle vonni, egészen addig, amíg nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget a gyerek.

A kormány 2012-ben a tankötelezettség felső korhatárát 18-ról 16 éves korra csökkentette, és aztán pont az történt, amire számos szakértő előre figyelmeztetett is: drasztikusan megnőtt az iskolából szakképzettség nélkül kihulló fiatalok száma. Az Oktatási Hivatal tavalyi adatai szerint a tanulók 9 százalékát, közel 70 ezer gyereket fenyegette a lemorzsolódás veszélye.

A KDNP-s képviselő javaslatával nem a tankötelezettséget állítanák vissza 18 évre, hanem a szülő felelősségévé tennék a gyerek szakmaszerzését annak 18 éves koráig, akkor is, ha már nem jár iskolába.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt