A KDNP a szülők felelősségévé tenné, hogy szakmát szerezzen a gyerekük

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A hvg.hu ír arról, hogy az az új szakképzési törvényhez nyújtott be a KDNP-s Hollik István egy módosító javaslatot. A törvénytervezetben osztrák mintára hivatkozva, a szülők vagy a kiskorú tanuló törvényes képviselője részére „új kötelezettségként határozza meg a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatást a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig”.

Mint a lap írja, a módosító alapján ha ennek nem tesz eleget, akkor valamennyi a gyerek után járó jogosultságot meg kellene tőle vonni, egészen addig, amíg nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget a gyerek. 

A kormány 2012-ben  a tankötelezettség felső korhatárát 18-ról 16 éves korra csökkentette, és aztán pont az történt, amire számos szakértő előre figyelmeztetett is: drasztikusan megnőtt az iskolából szakképzettség nélkül kihulló fiatalok száma. Az Oktatási Hivatal tavalyi adatai szerint a tanulók 9 százalékát, közel 70 ezer gyereket fenyegette a lemorzsolódás veszélye.

A KDNP-s képviselő javaslatával nem a tankötelezettséget állítanák vissza 18 évre, hanem a szülő felelősségévé tennék a gyerek szakmaszerzését annak 18 éves koráig, akkor is, ha már nem jár iskolába. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.