Előadás közben szúrtak meg három művészt Rijádban

Egy rijádi zenés előadás kellős közepén, késsel támadt a művészekre egy férfi, számolt be a szaúd-arábiai állami televízió hétfőn. Az elkövető három művészt - két férfit és egy nőt - szúrt meg a színpadon, majd letartóztatták. A hírek szerint a támadó egy 33 éves jemeni férfi volt, a sérültek állapota stabil, az ő állampolgárságukat viszont nem közölték. 

Az előadást egy két hónapon át tartó művészeti fesztivál keretében tartották, amire azért kerülhet sor, mert a királyság vezetése igyekszik beengedni a nyugati világban megszokott szórakozási formákat. Két évvel ezelőtt például újra engedélyezték a nyilvános filmvetítéseket, a színházi előadásokat és a koncerteket, az utóbbi időben Janet Jackson és 50 Cent is fellépett az országban. A liberalizáció részeként megengedték a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek, és focimeccsekre járjanak. 

Egy szaúdi táncelőadás 2019 szeptemberéből Fotó: Amr Nabil/AP

Szaúd-Arábiában a konzervatív vallási fordulat, az 1970-es, 1980-as évek fordulója óta tiltva voltak a nyilvános szórakoztató programok, de Mohammed bin Szalman herceg nyitni próbál a nyugati kultúra felé, hogy alternatív bevételi forrásokat teremtsen az olajmonarchia számára. A szaúdi vezetés célja, hogy felkészítsék az arab világ legnagyobb gazdaságát az olajkorszakot követő évekre. 

A fiatalok persze örülnek ennek, az erősen vallásos, konzervatív csoportok azonban vesztesei a folyamatnak, egy kutatót például azért tartóztattak le szeptemberben, mert kritizálta a nyilvános koncerteket. Sok szaúdi egyszerűen azzal magyarázza a nyitást, hogy a királyi család ezzel akarja elterelni a figyelmet a gazdasági visszaesésről és a fiatalok munkanélküliségéről. (The Guardian

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.