Előadás közben szúrtak meg három művészt Rijádban

külföld
2019 november 12., 6:49
comments 135

Egy rijádi zenés előadás kellős közepén, késsel támadt a művészekre egy férfi, számolt be a szaúd-arábiai állami televízió hétfőn. Az elkövető három művészt - két férfit és egy nőt - szúrt meg a színpadon, majd letartóztatták. A hírek szerint a támadó egy 33 éves jemeni férfi volt, a sérültek állapota stabil, az ő állampolgárságukat viszont nem közölték. 

Az előadást egy két hónapon át tartó művészeti fesztivál keretében tartották, amire azért kerülhet sor, mert a királyság vezetése igyekszik beengedni a nyugati világban megszokott szórakozási formákat. Két évvel ezelőtt például újra engedélyezték a nyilvános filmvetítéseket, a színházi előadásokat és a koncerteket, az utóbbi időben Janet Jackson és 50 Cent is fellépett az országban. A liberalizáció részeként megengedték a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek, és focimeccsekre járjanak. 

photo_camera Egy szaúdi táncelőadás 2019 szeptemberéből  Fotó: Amr Nabil/AP

Szaúd-Arábiában a konzervatív vallási fordulat, az 1970-es, 1980-as évek fordulója óta tiltva voltak a nyilvános szórakoztató programok, de Mohammed bin Szalman herceg nyitni próbál a nyugati kultúra felé, hogy alternatív bevételi forrásokat teremtsen az olajmonarchia számára. A szaúdi vezetés célja, hogy felkészítsék az arab világ legnagyobb gazdaságát az olajkorszakot követő évekre. 

A fiatalok persze örülnek ennek, az erősen vallásos, konzervatív csoportok azonban vesztesei a folyamatnak, egy kutatót például azért tartóztattak le szeptemberben, mert kritizálta a nyilvános koncerteket. Sok szaúdi egyszerűen azzal magyarázza a nyitást, hogy a királyi család ezzel akarja elterelni a figyelmet a gazdasági visszaesésről és a fiatalok munkanélküliségéről. (The Guardian

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt