Óriási tüzekkel küzdenek Ausztráliában

2019 november 12., kedd 9:49
32

Történelmük egyik legnagyobb tűzvészével küzdenek az ausztrálok az ország keleti partján, Új-Dél-Walesben. A hírek szerint már most 85 helyszínen csaptak fel a lángok, ezek nagyjából fele különösen súlyos, és a nap további részében még nagyobb katasztrófára számítanak.

Fotó: PETER PARKS/AFP

Szakértők a 2009-es fekete szombathoz hasonlították a mostani tüzet, amikor 173 ember vesztette életét. Most péntek óta hárman haltak meg a tűz miatt, és több mint 150 ház megsemmisült. Ausztrália legnépesebb városa, Sydney egyelőre nincs közvetlen veszélyben, de ez a nap folyamán könnyen megváltozhat. 

Fotó: PETER PARKS/AFP

Ausztráliában rendszeresen előfordulnak nagy tüzek, de kutatók szerint a klímaváltozás miatt ezek még intenzívebbek, és tovább is tartanak. Tvaly nyáron megdőlt az országos melegrekord, 2018 és 2017 pedig Ausztrália történetének harmadik és negyedik legmelegebb éve volt. 

Fotó: SAEED KHAN/AFP

Új-Dél-Wales és Queensland államban hétfőn hirdettek szükségállapotot, és felszólították a legnagyobb veszélyben lévő területeken élőket, hogy hagyják el otthonaikat. Azóta több mint 600 iskolát bezártak. (CNN, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt