Óriási tüzekkel küzdenek Ausztráliában

Történelmük egyik legnagyobb tűzvészével küzdenek az ausztrálok az ország keleti partján, Új-Dél-Walesben. A hírek szerint már most 85 helyszínen csaptak fel a lángok, ezek nagyjából fele különösen súlyos, és a nap további részében még nagyobb katasztrófára számítanak.

Fotó: PETER PARKS/AFP

Szakértők a 2009-es fekete szombathoz hasonlították a mostani tüzet, amikor 173 ember vesztette életét. Most péntek óta hárman haltak meg a tűz miatt, és több mint 150 ház megsemmisült. Ausztrália legnépesebb városa, Sydney egyelőre nincs közvetlen veszélyben, de ez a nap folyamán könnyen megváltozhat. 

Fotó: PETER PARKS/AFP

Ausztráliában rendszeresen előfordulnak nagy tüzek, de kutatók szerint a klímaváltozás miatt ezek még intenzívebbek, és tovább is tartanak. Tvaly nyáron megdőlt az országos melegrekord, 2018 és 2017 pedig Ausztrália történetének harmadik és negyedik legmelegebb éve volt. 

Fotó: SAEED KHAN/AFP

Új-Dél-Wales és Queensland államban hétfőn hirdettek szükségállapotot, és felszólították a legnagyobb veszélyben lévő területeken élőket, hogy hagyják el otthonaikat. Azóta több mint 600 iskolát bezártak. (CNN, BBC)