Felháborította a cseh kormányt, hogy Oroszországban betiltottak egy cseh civil szervezetet

Több 444 videó?
Szeretném

Felháborodással fogadta a cseh kormány, hogy Oroszországban betiltották egy világszerte elismert és tisztelt cseh civil szervezet, az Ember Szorult Helyzetben nevű humanitárius csoport tevékenységét. A cseh kormány az orosz nagykövet bekéretését tervezi.

Simon Panek (rabruhában), az Ember Szorult Helyzetben cseh jogvédő szervezet alapítója, egykori diáktüntető egy 2004-es, a kubai politikai foglyok mellett szervezett demonstráción.Fotó: DAVID NEFF/AFP

Az Ember Szorult Helyzetben világszerte küzd az emberi jogokért és a demokráciáért. A cseh kormány szerint a szervezet oroszországi működését "abszurd" indokkal tiltották be. "Ez a lépés mindent elárul arról, hogy milyen az emberi jogok helyzete jelenleg Oroszországban" - mondta Tomás Perícek cseh külügyminiszter.

Az orosz igazságügyi minisztérium a múlt csütörtökön nyilvánította nemkívánatosnak a cseh civil szervezetet, és büntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha valaki Oroszországban együttműködne velük.

Simon Panek, a szervezet alapító-vezetője ezután azt mondta, más módon szeretnék folytatni munkájukat Oroszországban, ahol amúgy nincs is állandó irodájuk. (Via MTI)