Felháborította a cseh kormányt, hogy Oroszországban betiltottak egy cseh civil szervezetet

2019 november 13., szerda 12:08
93

Felháborodással fogadta a cseh kormány, hogy Oroszországban betiltották egy világszerte elismert és tisztelt cseh civil szervezet, az Ember Szorult Helyzetben nevű humanitárius csoport tevékenységét. A cseh kormány az orosz nagykövet bekéretését tervezi.

Simon Panek (rabruhában), az Ember Szorult Helyzetben cseh jogvédő szervezet alapítója, egykori diáktüntető egy 2004-es, a kubai politikai foglyok mellett szervezett demonstráción. Fotó: DAVID NEFF/AFP

Az Ember Szorult Helyzetben világszerte küzd az emberi jogokért és a demokráciáért. A cseh kormány szerint a szervezet oroszországi működését "abszurd" indokkal tiltották be. "Ez a lépés mindent elárul arról, hogy milyen az emberi jogok helyzete jelenleg Oroszországban" - mondta Tomás Perícek cseh külügyminiszter.

Az orosz igazságügyi minisztérium a múlt csütörtökön nyilvánította nemkívánatosnak a cseh civil szervezetet, és büntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha valaki Oroszországban együttműködne velük.

Simon Panek, a szervezet alapító-vezetője ezután azt mondta, más módon szeretnék folytatni munkájukat Oroszországban, ahol amúgy nincs is állandó irodájuk. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt