Felháborította a cseh kormányt, hogy Oroszországban betiltottak egy cseh civil szervezetet

külföld
2019 november 13., 12:08
comments 93

Felháborodással fogadta a cseh kormány, hogy Oroszországban betiltották egy világszerte elismert és tisztelt cseh civil szervezet, az Ember Szorult Helyzetben nevű humanitárius csoport tevékenységét. A cseh kormány az orosz nagykövet bekéretését tervezi.

Simon Panek (rabruhában), az Ember Szorult Helyzetben cseh jogvédő szervezet alapítója, egykori diáktüntető egy 2004-es, a kubai politikai foglyok mellett szervezett demonstráción.
photo_camera Simon Panek (rabruhában), az Ember Szorult Helyzetben cseh jogvédő szervezet alapítója, egykori diáktüntető egy 2004-es, a kubai politikai foglyok mellett szervezett demonstráción. Fotó: DAVID NEFF/AFP

Az Ember Szorult Helyzetben világszerte küzd az emberi jogokért és a demokráciáért. A cseh kormány szerint a szervezet oroszországi működését "abszurd" indokkal tiltották be. "Ez a lépés mindent elárul arról, hogy milyen az emberi jogok helyzete jelenleg Oroszországban" - mondta Tomás Perícek cseh külügyminiszter.

Az orosz igazságügyi minisztérium a múlt csütörtökön nyilvánította nemkívánatosnak a cseh civil szervezetet, és büntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha valaki Oroszországban együttműködne velük.

Simon Panek, a szervezet alapító-vezetője ezután azt mondta, más módon szeretnék folytatni munkájukat Oroszországban, ahol amúgy nincs is állandó irodájuk. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.