November 30-ára tüntetést, januárra akár sztrájkot tervezhet a Pedagógusok Szakszervezete

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Mérce írta meg, hogy a Pedagógusok Szakszervezete több mint egy éve próbálja sikertelenül elfogadtatni az 5 pontos követelési listáját, így ha a kormány november 22-ig nem enged, november 30-ra tüntetést, januárra pedig akár sztrájkot is hirdethetnek.

A Pedagógusok Szakszervezete budapesti szervezetének a tanévnyitóra időzített tüntetése a Keleti Pályaudvar előtt 2019. augusztus 31-én.Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A szakszervezet szerint a kormány elé kerülhet az óraszámcsökkentésre és béremelésre, a bérek vetítési alapjának mindenkori minimálbérhez való igazítására, a többletterhek csökkentésére és kiszámítható jogalkotásra vonatkozó javaslatuk.

A pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony, miközben a munkaterhük az EU-ban kiemelkedő: évi 45 órát helyettesítenek ingyen, és heti 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni (ilyen a gyerekek étkeztetése és felügyelete is).

A szakszervezet ellenzi azt is, hogy a szakképzésben oktatók elveszítsék közalkalmazotti státuszukat. (A KDNP-s Hollik István benyújtott egy módosító javaslatot, ami a szülőktől vonna meg különféle, a gyerekük után járó juttatásokat, ha a gyerek nem tanul tovább 18 éves koráig, vagy egy részszakma megszerzéséig.)

Szabó Zsuzsanna, a szakszervezet elnöke azt mondta, nem tartható, hogy a diplomásbéreknél 38 százalékkal alacsonyabb a magyar pedagógusok bére, és az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez. A nevelést, oktatást segítők és a technikai dolgozók évek óta szinte éhbérért dolgoznak – mondta. (Mérce)