November 30-ára tüntetést, januárra akár sztrájkot tervezhet a Pedagógusok Szakszervezete

oktatás
2019 november 13., 13:24
comments 184

A Mérce írta meg, hogy a Pedagógusok Szakszervezete több mint egy éve próbálja sikertelenül elfogadtatni az 5 pontos követelési listáját, így ha a kormány november 22-ig nem enged, november 30-ra tüntetést, januárra pedig akár sztrájkot is hirdethetnek.

A Pedagógusok Szakszervezete budapesti szervezetének a tanévnyitóra időzített tüntetése a Keleti Pályaudvar előtt 2019. augusztus 31-én.
photo_camera A Pedagógusok Szakszervezete budapesti szervezetének a tanévnyitóra időzített tüntetése a Keleti Pályaudvar előtt 2019. augusztus 31-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A szakszervezet szerint a kormány elé kerülhet az óraszámcsökkentésre és béremelésre, a bérek vetítési alapjának mindenkori minimálbérhez való igazítására, a többletterhek csökkentésére és kiszámítható jogalkotásra vonatkozó javaslatuk.

A pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony, miközben a munkaterhük az EU-ban kiemelkedő: évi 45 órát helyettesítenek ingyen, és heti 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni (ilyen a gyerekek étkeztetése és felügyelete is).

A szakszervezet ellenzi azt is, hogy a szakképzésben oktatók elveszítsék közalkalmazotti státuszukat. (A KDNP-s Hollik István benyújtott egy módosító javaslatot, ami a szülőktől vonna meg különféle, a gyerekük után járó juttatásokat, ha a gyerek nem tanul tovább 18 éves koráig, vagy egy részszakma megszerzéséig.)

Szabó Zsuzsanna, a szakszervezet elnöke azt mondta, nem tartható, hogy a diplomásbéreknél 38 százalékkal alacsonyabb a magyar pedagógusok bére, és az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez. A nevelést, oktatást segítők és a technikai dolgozók évek óta szinte éhbérért dolgoznak – mondta. (Mérce)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.