Gázai övezet: Nincs tűzszünet, de nem is lőnek

külföld
2019 november 14., 06:26
comments 52
photo_camera Izraeli rakéták november 13-án. Fotó: ANAS BABA/AFP

Az első hír még arról szól reggel, hogy tűzszünet lépett életbe csütörtök hajnalban helyi idő szerint 5 óra 30 perckor a Gázai övezetben - ezt közölte a közvetítésben részt vevő egyiptomi forrás és az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet egyik illetékese.

A palesztin szervezetek beleegyeztek abba, hogy garantálják: „megnyugszik a helyzet, és a tiltakozó akciók során is megőrzik a rendet, fenntartják a békét”. Izrael pedig vállalta, hogy leállítja a harci cselekményeket.

Izrael kedden indított légicsapásokat palesztin célpontok ellen a Gázai övezetben, miután az Iszlám Dzsihád - helyi parancsnokának meggyilkolását követően - rakétákkal kezdte támadni Izrael területét. Az övezetben 32 ember halt meg az izraeli csapásokban.

Csütörtök reggel aztán Katz Izrael izraeli külügyminiszter a hadsereg rádiójában azt mondta, 

hivatalosan nincs tűzszünet, 

de leállítják a csapásokat addig, amíg a gázai militánsok nem támadják Izraelt. „A csendre csenddel válaszolunk”, mondta a miniszter. Szerinte a gázai helyzet valódi megoldása az, ha javul az ott élő emberek gazdasági kilátása és jövőképe. (MTI, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.