Magyar Hang: Múzeumi támogatások megvágásával áll bosszút a kormány az ellenzéki városokon

Eredményt hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokon a, már hónapokkal ezelőtt kiírt pályázatokon, amiken múzeumokat fenntartó járási székhelyek önkormányzatai pályázhattak. A Magyar Hang azt írja, hogy az eredményeken visszatükröződni látszanak az önkormányzati választás eredményei.

Azok a megyeszékhelyi vagy városi önkormányzatok, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ilyen például Pécs, Tatabánya vagy éppen Baja városa is. Van azonban település, ami ennél is rosszabbul járt: Dunaújvárosnak egyetlen fillért sem adtak. Ellenben oda, ahol megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy az ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere - írja a lap.

A kiállítóhelyek számára kiírt pályázatokon is hasonló mintát fedezett fel a Magyar Hang, sem az ellenzéki vezetés alá kerülő Ferencváros, sem Gyöngyös nem kapott egyetlen forintot sem.

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban látványtár kialakítására kért az önkormányzat 23,5 millió forintot, de csak 2 milliót kaptak, a miskolci Hermann Ottó Múzeumban pedig a Vendégségben Hermann Ottónál kiállítás megújítására kértek 30 milliós igényüket lesöpörték, csak 2 milliót ítélt meg Kásler miniszter. Hasonlóan járt Eger, a főváros, Szombathely, Szentendre és Budapest is.

A Magyar Hang szerint a múzeumvezetők azért állnak értetlenül a döntés fölött, mert éppen azért kértek akkora forrást, amekkorát kértek, mert a korábbi tapasztalatik alapján úgy tudták, hogy ezek odaítélésével nem lehet gond.

Közben viszont a fideszes önkormányzatok taroltak, Kaposvár, Sopron, Tokaj, Nyíregyháza, Kecskemét és Kiskőrös is megkapták az igényelt összeget, vagy annál csak egy kicsivel kevesebbet. (Magyar Hang)