Magyar Hang: Múzeumi támogatások megvágásával áll bosszút a kormány az ellenzéki városokon

POLITIKA
2019 november 14., 21:00
comments 249

Eredményt hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokon a, már hónapokkal ezelőtt kiírt pályázatokon, amiken múzeumokat fenntartó járási székhelyek önkormányzatai pályázhattak. A Magyar Hang azt írja, hogy az eredményeken visszatükröződni látszanak az önkormányzati választás eredményei.

Azok a megyeszékhelyi vagy városi önkormányzatok, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ilyen például Pécs, Tatabánya vagy éppen Baja városa is. Van azonban település, ami ennél is rosszabbul járt: Dunaújvárosnak egyetlen fillért sem adtak. Ellenben oda, ahol megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy az ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere - írja a lap.

A kiállítóhelyek számára kiírt pályázatokon is hasonló mintát fedezett fel a Magyar Hang, sem az ellenzéki vezetés alá kerülő Ferencváros, sem Gyöngyös nem kapott egyetlen forintot sem.

A szegedi Móra Ferenc Múzeumban látványtár kialakítására kért az önkormányzat 23,5 millió forintot, de csak 2 milliót kaptak, a miskolci Hermann Ottó Múzeumban pedig a Vendégségben Hermann Ottónál kiállítás megújítására kértek 30 milliós igényüket lesöpörték, csak 2 milliót ítélt meg Kásler miniszter. Hasonlóan járt Eger, a főváros, Szombathely, Szentendre és Budapest is.

A Magyar Hang szerint a múzeumvezetők azért állnak értetlenül a döntés fölött, mert éppen azért kértek akkora forrást, amekkorát kértek, mert a korábbi tapasztalatik alapján úgy tudták, hogy ezek odaítélésével nem lehet gond.

Közben viszont a fideszes önkormányzatok taroltak, Kaposvár, Sopron, Tokaj, Nyíregyháza, Kecskemét és Kiskőrös is megkapták az igényelt összeget, vagy annál csak egy kicsivel kevesebbet. (Magyar Hang)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.