Tusk: A Brexit után Nagy-Britannia másodrendű szereplővé válik a világban

Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követően elveszíti befolyását a nemzetközi ügyekben, és másodrendű szereplővé válik a világban - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén elmondott beszédében.

„Többször hallottam a brit elszakadás támogatóitól, hogy azért akarják elhagyni az Európai Uniót, hogy ismét gazdasági világhatalommá váljon az Egyesült Királyság. Hogy az unióból, a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjából való kilépés lehetővé teszi a szigetországnak, hogy szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakítson ki a világ többi országával” - fogalmazott Donald Tusk.

A valóság szerinte ezzel éppen ellentétes. A Brexit után Nagy-Britannia nem lesz képes versenyezni olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína vagy akár az Európai Unió. Az Egyesült Királyság csak az egységes Európa részeként játszhat globális szerepet - mondta a lengyel politikus.

„A világ is tudja, hogy távozása után az Egyesült Királyság kívülállóvá, másodrendű szereplővé válik, míg a fő csatatereket Kína, az Egyesült Államok és az EU fogja elfoglalni.”

Szerinte csak az egységes Európa állhat szemben a magabiztos Kínával, és játszhat hatékonyan globális szerepet. Az unióban maradó 27 tagállam rendkívüli önfegyelmet gyakorolt, és lojálisak voltak egymással annak ellenére, hogy London megkísérelte kétoldalúvá tenni ezeket a tárgyalásokat - mondta Tusk. „Az egyik angol barátomnak valószínűleg igaza volt, amikor melankolikusan azt mondta, hogy a Brexit a brit birodalom valódi végét jelenti” - tette hozzá. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.