Tusk: A Brexit után Nagy-Britannia másodrendű szereplővé válik a világban

külföld
2019 november 14., 04:00
comments 174
Donald Tusk az Európai Néppárt elnökeként 2019. október 22-én Strasbourgban.
photo_camera Fotó: Frederick Florin/AFP

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követően elveszíti befolyását a nemzetközi ügyekben, és másodrendű szereplővé válik a világban - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén elmondott beszédében.

„Többször hallottam a brit elszakadás támogatóitól, hogy azért akarják elhagyni az Európai Uniót, hogy ismét gazdasági világhatalommá váljon az Egyesült Királyság. Hogy az unióból, a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjából való kilépés lehetővé teszi a szigetországnak, hogy szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakítson ki a világ többi országával” - fogalmazott Donald Tusk.

A valóság szerinte ezzel éppen ellentétes. A Brexit után Nagy-Britannia nem lesz képes versenyezni olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína vagy akár az Európai Unió. Az Egyesült Királyság csak az egységes Európa részeként játszhat globális szerepet - mondta a lengyel politikus.

„A világ is tudja, hogy távozása után az Egyesült Királyság kívülállóvá, másodrendű szereplővé válik, míg a fő csatatereket Kína, az Egyesült Államok és az EU fogja elfoglalni.”

Szerinte csak az egységes Európa állhat szemben a magabiztos Kínával, és játszhat hatékonyan globális szerepet. Az unióban maradó 27 tagállam rendkívüli önfegyelmet gyakorolt, és lojálisak voltak egymással annak ellenére, hogy London megkísérelte kétoldalúvá tenni ezeket a tárgyalásokat - mondta Tusk. „Az egyik angol barátomnak valószínűleg igaza volt, amikor melankolikusan azt mondta, hogy a Brexit a brit birodalom valódi végét jelenti” - tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.