A Netflix kiegészíti a holokausztról szóló dokumentumfilmjét a lengyel kormány panasza miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megvizsgálta a Netflix a lengyel kormány panaszát, ami egy holokauszt témájú sorozat miatt tiltakozott, ami szerinte pontatlanul mutatja be országa történelmét.   A Treblinka Rettegett Ivánja (The Devil Next Door) című dokumentumfilm-sorozat Ivan Demjanjuk ukrán háborús bűnösről szól, aki a németek által megszállt Lengyelország területén létrehozott Treblinka haláltábor őre volt.

A sorozat első részében egy ponton feltűnik Lengyelország mai térképe, amin a film szerzői feltüntették néhány második világháborús náci haláltábor - köztük Auschwitz és Treblinka - helyszínét. De Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a németek által megszállt Lengyelország területén, illetve az országnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részein létrehozott náci német lágereket egy mai térképen ábrázolják. Szerinte a térkép megtéveszti a nézőket, mivel azt sugallja, hogy Lengyelország felelős volt a haláltáborokban elkövetett bűntettekért. 

A Netflix most közölte, hogy kiegészítik a filmet, és a vitatott jelenetnél egy olyan szöveg jelenik meg a képernyőn, ami tájékoztatja a nézőket, hogy a tábor a nácik által megszállt területen működött. Hozzátették, hogy a készítők azt a térképet használták, amit az amerikai és az izraeli tudósításokban jelent meg Demjanjuk pere alatt. (Variety)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér