Megtalálták Oscar Wilde ellopott gyűrűjét

2019 november 16., szombat 16:24
141

2002-ben az oxfordi egyetem egyik takarítója munka közben elcsent egy üveg whiskeyt, megitta, és részegségében úgy felbátorodott, hogy elvitt magával néhány medált és aranygyűrűt is egy kiállítóteremből.

A gyűrű volt közülük a legértékesebb. Nem csak azért, mert 18 karátos aranyból készült, hanem mert az egyetem egykori hallgatója, Oscar Wilde ajándéka volt egy iskolatársának, 1876-ban. A gyűrűbe görögül egy üzenetet is véstek, ami szerint szerelmi ajándékról volt szó. A gyűrű régóta az egyetem Oscar Wilde kiállításának egyik legértékesebb darabja volt. Az övet formázó ékszer így néz ki:

Oscar Wilde ellopott gyűrűje. Fotó: JOHN THYS/AFP

A tolvaj takarítót hamar elkapták, de a gyűrű már nem volt nála. Azt mondta, hogy mindössze 150 fontért (60 ezer forintért) eladta egy fémművesnek, aki szerinte beolvasztotta. Akkoriban a gyűrű értékét 35000 fontra (13 millió forintra) tette az egyetem. 

Mindenki lemondott már arról, hogy a gyűrű valaha előkerül, ám most egyszeriben meglett, és december 4-én visszakerül Oxfordba. A gyűrűt egy ismert műkincsvadász, a holland Arthur Brand kerítette elő, aki korábban már egy Picasso képet, illetve a Hitler lovai néven ismert náci szobrokat is előkerítette. Brand alapvetően alvilági kapcsolatait felhasználva működik, nagyjából rajta keresztül tudják a tulajdonosok visszavásárolni az ellopott műtárgyaikat. 

A gyűrű Brand beszámolója szerint egy 2015-ös újabb rablás után tűnt fel a feketepiacon. Akkor feltörtek egy ékszerszéfekkel teli pincét Londonban, az volt a brit történelem legnagyobb ékszerrablása. Utána pár héttel jelent meg az alvilági piacon az eladásra kínált gyűrű, amiről azt beszélték, hogy "valami orosz felirat van rajta" - a bűnözők a görög betűket keverték a cirillel. 

Brand utánajárt a dolognak, és mostanra sikerült visszaszereznie a gyűrűt, amit hamarosan újra megtekinthetnek az oxfordi egyetem hallgatói, oktató, takarítói és egyéb látogatói. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt