Negyedmillióan tüntettek Prágában a miniszterelnök ellen

Óriási tömegtüntetést tartottak szombaton Prágában, hogy a bársonyos forradalom 30. évfordulóján Andrej Babis miniszterelnök távozását követlejék. A prágai vár közelében lévő dombon legalább 250 ezren gyűltek össze.

A tüntetők ultimátumot küldtek a miniszterelnöknek: adjon túl üzleti érdekeltségein a sajtóban és az élelmiszeriparban, vagy pedig mondjon le hivataláról. A határidő december 31. A tüntetést egy civil szervezet, a Demokrácia Millió Pillanata nevű csoport szervezte.

Nagyon sokan voltak.Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency

A felvonulók azt is erősen sérelmezték, hogy egy olyan ember vezeti Csehországot 30 évvel a rendszerváltás után, aki 1982-ben külkereskedőként a kommunista titkosszolgálat ügynöke lett. Babis ugyan tagadja, hogy ez történt, de szlovákiai archívumokból dokumentumok kerültek elő a beszervezéséről, és ezeket egy szlovák bíróság valódinak minősítette.

Babist azzal is vádolják, hogy a cseh közmédiát elfogulttá alakította, illetve a sajtóban lévő érdekeltségein keresztül is manipulálja a választókat. Támadták azzal is, hogy még pénzügyminiszterként saját cégeihez csatornázott EU-s támogatásokat - ebben az ügyben az EU még vizsgálódik, de a cseh ügyészség éppen Babis 65. születésnapján leállította a saját nyomozását.

30 évvel a bársonyos forradalom után.Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Babis pártja, az ANO, évek óta a legnépszerűbb párt Csehországban, a májusi EP-választáson 21 százalékkal nyertek. Az ellenzék most tárgyalásokat kezdett, hogy esetleg összefogva próbálják legyőzni az ANO-t a következő választáson. Az ANO-nak nincs többsége most sem a cseh parlamentben, a kommunisták támogatásával tud csak kormányozni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.