Háborús övezetté vált egy hongkongi egyetem, egy magyar diák a kollégiumi ablakából követi az eseményeket

külföld
2019 november 17., 21:47

„Rendes háborús övezet.

Hétfőn barikádozták el, de egész héten nem kezdett vele semmit a rendőrség, ki-be lehetett járkálni, ha benthagytál könyvet vagy laptopot. Megmutatod a diákigazolványodat és bent lehet bóklászni.” - meséli Parti Gábor, aki ősszel kezdte a doktori képzését a Hong Kong Polytechnic University (PolyU) egyetemen, amit radikális tüntetők foglaltak el, és a rendőrség jelenleg is ostromolja. Gábor szeptember óta van Hongkongban, ahol júniusban tüntetések indultak, mikor egy törvényjavaslat miatt Hongkong lakói félteni kezdték a város Kínán belüli kivételes függetlenségét.

link Forrás

Vasárnap egy 12 órás kemény csata után sokáig nem jutott közelebb a kínai rendőrség a PolyU-hoz. Néhány tucat fiatalt letartóztattak, de több százan védhetik a hétfőn elbarikádozott kampuszt. Hongkongi idő szerint hétfő hajnalban olyan postok kezdtek terjedni a közösségi médiában, amik szerint a hatóságok hamarosan nagy erőkkel megrohamozzák a kampuszt. 

A tüntetők vasárnap íjjal lábon lőttek egy rendőrt és felgyújtottak egy tömegoszlató rohamkocsit.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

„Amit most felgyújtottak, azon állítólag az új hangfegyver volt, hányingert okoz és elveszti az ember a tájékozódási képességét tőle.” - mondta Gábor.

photo_camera Parti Gábor

„Úgy menedzselik a kampuszt, mint egy mini várost, van konyha, kórház, a tornateremben alszanak, egy erődítménnyé alakították.

Mikor legutóbb bementem, akkor már nagyon megkértek, hogy ne fotózzak, gondolom, hogy a rendőrök ne tudják pontosan, mi történik bent. Pedig elég lenyűgöző látvány, ahogy többszáz ember láncban építi a falat, házikészítésű katapultot, óriás csúzlikat állítanak fel. Eddig a tüntetők nem használtak igazi fegyvereket, de hétfőn valaki rájött, hogy a tornaszertárban vannak íjak és nyilak.”

photo_camera Fotó: YE AUNG THU/AFP

Az egyetem a város egy stratégiailag fontos pontján helyezkedik el a Hongkong-szigetet a szárazföldi városrésszel, Kowloonnal összekötő egyik alagút mellett. A tüntetők mindig csak egy-egy részét bénítják meg a városnak, de a rendőrség szerint a PolyU azért is fontos, mert innen rengeteg gyúlékony vegyszer került a tüntetőkhöz, akik molotovkoktélokkal támadják a rendőröket.

Az elmúlt hónapokban egyre erőszakosabbá váltak az összecsapások, a rendőrök már több esetben is éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre. A vasárnapi események után a rendőrség közleményben hívta fel a demonstrálók figyelmét, hogy ha ők ilyen erőszakosan viselkednek, a rendőrség továbbra is éles lőszert fog használni.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

„Minden nap változik a tervem, eddig úgy gondoltam, hogy maradok, de ha jön még könnygáz a koliba, akkor átmegyek Malajziába, ami közel van, és tudok dolgozni, vagy ha találok olcsó repjegyet, akkor hazamegyek Magyarországra megnyugtatni anyukámat. Vége a félévnek mindenhol, csak azok maradtak itt, akik messze laknak vagy otthon még rosszabb.”

Gábor szerint, ha sikerül elkerülni a rendőrök és a tüntetők összecsapásait, akkor még a legnagyobb káoszban is biztonságos a város, fosztogatások, rablások egyáltalán nincsenek. 

„Legalább 2-3 hétig ez még biztos menni fog, de valahogy mindenki érzi, hogy ez fenntarthatatlan és januárra, a következő szemeszterre valahogy vége lesz. De ha a kampuszt mondjuk ott is hagyják, akkor is folytatják majd máshol, nem lesz csak úgy egyik napról a másikra vége.

photo_camera Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

Most ahogy nézelődtem ki a teraszról, láttam, ahogy 4-5 srác feketében, maszkban elfutott egy ház takarásába, fél perc alatt átöltöznek és akkor újra sima diákok, az utca emberei. De ez is a szlogen, »Be water!«, 10 másodperc alatt elvegyülnek.”