Rendőrök lőttek meg egy bevándorlót a szlovén-horvát határ közelében

külföld
2019 november 17., 17:17
comments 138

Intézkedés közben meglőttek a horvát rendőrök egy határsértőt a szlovén-horvát határ közelében még szombaton, a férfi életveszélyes állapotban van - írta az Index.hr horvát hírportál. Sajtóhírek szerint a hasi és mellkasi sérüléseket szenvedett. A rijekai korházban azonnal megműtötték, de az intézmény közleménye szerint még nincs túl az életveszélyen.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem messze a szlovén-horvát határtól, a hegyvidéki Gorski Kotárban, nehezen megközelíthető területen egy nagyobb migránscsoportra bukkantak a hatóságok. A bevándorlók korábban illegálisan léphették át a boszniai-horvát határt és valószínűleg Szlovéniába akartak eljutni.

A miniszter közölte, hogy intézkedés közben az egyik férfi megsebesült, a sérüléseket valószínűleg lőfegyver okozta, az ügyben nyomoz az ügyészség.

A miniszter megjegyezte, hogy szombat délután a horvát rendőrség ugyanúgy járt el, mint bármelyik másik napon. Védte a határokat, megpróbálta feltartóztatni azokat, akik illegálisan akartak átjutni Horvátország területén.

A lapok úgy tudják, hogy a rendőrség 15 illegális bevándorlót tartóztatott fel az akcióban. Azt egyelőre nem közölték, hogy melyik országból származnak a bevándorlók.

Horvátországban a hatályos jogszabályok szerint a rendőrök csak abban az esetben használhatnak lőfegyvert, ha meg kell védeniük saját testi épségüket vagy egy másik személyét, akinek szintén veszélyben van az élete. Továbbá, ha valakit bűncselekmény közben nem tudnak feltartóztatni és ha az a bűncselekmény legalább tíz évig terjedő börtönbüntetéssel jár.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os lezárása óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. A határsértések mindennaposak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.