A török külügyminiszter szerint sem Washington, sem Moszkva nem tett eleget a tűzszüneti megállapodásban foglaltaknak

külföld
2019 november 18., 20:22
comments 43

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint sem Washington, sem Moszkva nem tett eleget az októberben kötött tűzszüneti megállapodásokba foglalt vállalásának, amely értelmében az Ankara által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia - a tartós fegyvernyugvás érdekében - záros határidőn belül kivonul Észak-Szíriában a határ menti sávból.

Mevlut Cavusoglu külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török elnök
photo_camera Mevlut Cavusoglu külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Cavusoglu hétfőn az ankarai parlamentben képviselők kérdéseire felelt, szavait az Anadolu török állami hírügynökség idézte.

A beszámoló szerint a török diplomácia vezetője felszólalásában hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Oroszország nem teljesítette, amit az egyezmények megkívánnak. A tárcavezető arra szólította fel Washingtont és Moszkvát, hogy tegyen eleget vállalásának. Cavusoglu jelezte: amennyiben Törökország ily módon nem jut eredményre, és a térség "nem tisztul meg a terroristáktól", Ankara megteszi, ami szükséges, és újraindítja a hadműveletet az YPG ellen. Hozzátette, hogy más megoldás nincs, a terrorfenyegetettségtől mindenképp meg kell szabadulniuk.

A török külügyminiszter aláhúzta: Törökország nem olyan ország, amely "beszorult" az Egyesült Államok és Oroszország közé.

A török hadsereg és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó beavatkozást Északkelet-Szíriában a térséget ellenőrző YPG ellen, amely mindaddig az Egyesült Államok legfőbb helyi partnerének számított az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szemben vívott harcban. Ezzel szemben Ankara szerint az YPG nemzetbiztonsági fenyegetést jelent számára, mert a Törökországban tevékeny, nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár fegyvereseinek szíriai szövetségese.

Először október 17-én Washington és Ankara arról egyezett meg, hogy az YPG öt napon belül 30 kilométeres távolságra vonul vissza a török-szíriai határtól. Az ügyben október 22-én egy 150 óráról szóló török-orosz tűzszüneti megállapodás is született, amelynek a lejártát követően a határövezeti zónában közös orosz-török járőrszolgálat indult.

A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.