Évtizedes rekordot döntött Brazíliában az amazonasi erdőirtás mértéke

külföld
2019 november 18., 19:48
comments 40

Az Amazonas-medence brazil részén az elmúlt egy évben 29,5 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt, mint a korábbi évben, ez a legkiterjedtebb erdőirtás az országban 2008 óta - derül ki a brazil űrkutatási hivatal (INPE) adataiból.

Az INPE adatai szerint 2018 augusztusa és 2019 júliusa között 9762 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki a térségben.

Jair Bolsonaro brazil elnök korábban megkérdőjelezte az INPE által rendelkezésre bocsátott adatok helyességét.

A tudósok szerint az Amazonas erdőségeinek irtása fokozódott, mióta Bolsonaro januárban elfoglalta hivatalát. Mint mondták, az elnök előnyben részesíti a gazdasági fejlődést a természet védelmével szemben.

Az elnök, aki az INPE hasonló júliusi jelentését megalapozatlannak nevezte, a most kiadott jelentést nem kommentálta.

Ricardo Salles környezetvédelmi miniszter csütörtökön találkozik az Amazonas-medence kormányzóival, hogy megvitassák az erdőirtás elleni fellépést. Salles szerint az erdőirtás hátterében legtöbbször az illegális bányászat, a fakitermelés és a földterületszerzés áll.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdőjeként létfontosságú, mivel jelentős mennyiségű szén-dioxidot raktároz el, és ezzel lassítja a globális felmelegedést. Az elmúlt évtizedben a korábbi brazil kormányoknak adminisztratív eszközökkel, bírságokkal sikerült visszaszorítani az erdőirtásokat. Bolsonaro és kormánya azonban bírálta ezt a szankcionálást és elnézte a környezeti károkozást.

Az Amazonas-medencében zajló erdőirtások történetéről korábban hosszabban is írtunk. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.