Kína fenyegetésekkel reagált, miután Svédországban kitüntettek egy hongkongi könyvkiadót

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A svéd miniszterelnök, Stefan Lofven határozottan visszautasította azt a kínai fenyegetést, mely szerint Svédország meg fogja szenvedni a következményeit annak, hogy szólásszabadság-díjjal tüntettek ki egy kínai születésű svéd könyvkiadót, Gui Minhait, írja a Guardian.

Gui egyike volt annak az öt hongkongi könyvkiadónak, illetve kereskedőnek, aki 2015-ben eltűnt, miután a pekingi kormánnyal szemben kritikus könyveket jelentettek meg. 2016-ban került elő ismét, a kínai állami tévében arról beszélt (sokak szerint fenyegetések hatására), hogy feladta magát, mert 11 évvel ezelőtt alkohol fogyasztása után egy halálos közúti balesetet okozott. 2017-ben szabadon engedték, de Kínát nem hagyhatta el. 2018-ban civil ruhás rendőrök vették őrizetbe, miután két svéd diplomatával utazott együtt. Azóta is fogságban van. 

A svéd PEN november elején jelentette be, hogy idén Gui kapja a Tucholsky-díjat. A díjat a német író, Kurt Tucholsky után nevezték el, aki a nácik elől menekült el Svédországba, és minden évben munkájuk miatt üldözött vagy megfélemlített íróknak ítélik oda. A stockholmi kínai nagykövetség közleményben reagált, mint írták, Gui kitüntetése a tényleges szólásszabadság kigúnyolása és a svéd PEN arculcsapása, amely mögött egy politikai agenda és a Kínával szembeni állandó előítéletek és ellenségeskedés áll. 

A követség közleménye szerint Gui Minhai egy bűnöző, aki Svédországban és Kínában is súlyos bűncselekményeket követett el, ezen kívül hazugságokat talál ki és pletykákat terjeszt, ezért arra szólították fel a svéd irodalmár testületet, hogy vonják vissza a díjat. Ha pedig nem, akkor meg fogják szenvedni a következményeit a saját cselekedeteiknek. 

A svéd kulturális miniszter, Amanda LindFotó: FREDRIK SANDBERG/AFP

A fenyegetések ellenére pénteken átadták a díjat, Gui helyét egy üres szék jelölte a svéd színpadon. Amin megjelent a svéd kulturális és demokrácia-ügyi miniszter, Amanda Lind, aki arról beszélt, hogy azok, akik hatalmon vannak, soha nem lenne szabad, hogy a szabad művészi önkifejezést támadják. 

Az ügyben megszólalt a miniszterelnök is, aki szerint nem fognak felülni az ilyen típusú fenyegetéseknek, Svédországban véleménynyilvánítási szabadság van, és az is marad. 

A svéd PEN döntését támogatta a nemzetközi PEN is, a nemzetközi irodalmi szervezet elnöke, Jennifer Clement szerint nem ez az első, hogy a kínai rezsim megpróbálta megfélemlíteni azokat, akik felhívták a figyelmet a Gui Minhai ellen elkövetett hallatlan igazságtalanságokra. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.