Legalább 12 halálos áldozata van a tüntetéseknek Iránban, ahol már az internetet is lekapcsolták

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hivatalosan legalább 12 ember halt meg Iránban azóta, hogy az emelkedő benzintárak miatt heves tüntetések kezdődtek országszerte három nappal ezelőtt. Vannak ugyanakkor helyszíni jelentések, melyek szerint az áldozatok száma még magasabb is lehet.

Fotó: -/AFP

Jelenleg nagyon keveset tudni arról, hogy mi történik az iráni városokban, mivel országszerte lekapcsolták az internetet. A kiszivárgó hírek szerint ugyanakkor több városban is folytatódtak a tiltakozások. A kormány tájékoztatása szerint a hétfő "nyugodtabb" volt, írja a BBC, és csak kisebb történések akadtak. 

Közben az országban rendkívül befolyásos Forradalmi Gárda a tiltakozások befejezésére szólított fel. A külügyminisztérium pedig az Egyesült Államokat bírálta, amiért kiálltak a tüntetések mellett. 

A tüntetések pénteken törtek ki, miután a kormány bejelentette, hogy a benzin ára 50 százalékkal fog emelkedni, és ezen az áron a fogyasztók maximum havi 60 liter benzint vásárolhatnak, afölött még drágább lesz az üzemanyag. 

Hasszán Rohani iráni elnök szerint a kormány a köz érdekében járt el, és a befolyó pénzt a szegényebb családok között osztják majd szét. Mint az Al Jazeera írja, a tüntetéseket ugyan a benzináremelés hívta életre, de valószínűleg az elégedetlenség mögötti igazi okok az iráni gazdaság gyenge teljesítményében keresendők: az országban súlyos a munkanélküliség és az infláció 40 százalék fölött jár. A gazdasági teljesítmény visszaeséséhez köze lehetett a Donald Trump amerikai elnök által kivetett szankcióknak, illetve az atomalku felmondásának. Az iráni riál is rendkívül sokat esett a dollárhoz képest. 

Az országban szombat délután óta nem lehet rendesen hozzáférni az internethez, csupán a nemzeti intranethez engednek hozzáférést a szolgáltatók, melyeken csak pár, a hatalom által jóváhagyott honlap érhető el. Emiatt a külföldi újságírók is nehezen tudnak tájékozódni az országban történtekről. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.