Nem vagy sorozatgyilkos, ugye? - kérdezte sms-ben a lány, mielőtt megölték

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A 20 éves egyetemista, Sarah Butler hazautazott hálaadásra a New Jersey állambeli Montclairbe. 2016 november 22-én elkérte az anyja furgonját, mondván, hogy egy barátjával találkozik. Azt nem tette hozzá, hogy a neten ismerkedett meg ezzel a baráttal, aki 500 dollárt ajánlott neki, ha lefekszik vele. „Nem vagy sorozatgyilkos, ugye?” - írta a férfinak sms-ben, mielőtt elindult otthonról.

A holttestét tíz nappal később találták meg egy közeli természetvédelmi területen, levelekkel és törmelékkel letakarva.

Az ügyészség szerint a férfi, akivel találkozott, pontosan az volt, akinek gondolta: sorozatgyilkos, akinek ő volt a negyedik áldozata. A bírósági tárgyalások sora még folytatódik, de számos jel szerint  Khalil Wheeler-Weaver ügye újabb példája lehet annak, hogy a sorozatgyilkosokról felhalmozott tudás ellenére is milyen tehetetlen sokszor az amerikai igazságszolgáltatás.

Khalil Wheeler-Weaver a vádlottak padjánFotó: George McNish/AP

A vád szerint a 23 éves, elsőre sokakban jó benyomást keltő biztonsági őr, Wheeler-Weaver olyan fiatal fekete nőket támadott meg, akik pénzért szexeltek, miközben mentális problémákkal küzdöttek vagy hajléktalanok voltak. Az ügyész szerint azért választott ebből a csoportból, mert „kevésbé emberinek, kevésbé értékesnek” tartotta őket, illetve feltételezte, hogy az „ilyeneket” senki nem keresi majd. 

Az utolsó áldozatra azonban nem egészen illett a leírás, és pont ez lehetett a gyilkos veszte. Sarah Butler másodéves hallgató volt a New Jersey City University-n, tehetséges táncosként és a helyi keresztény ifjúsági közösség önkénteseként ismerték. Eltűnése után családja és barátai saját nyomozásba kezdtek: a lány jelszavával bejelentkeztek a Tagged nevű, számos szexuális bűncselekménnyel összefüggésbe hozott közösségi oldalra. Itt megtalálták azt a profilt, amellyel Sarah Butler levelezett, és egy új kamuprofillal szexuális ajánlatot tettek neki. Amikor Wheeler-Weaver megjelent a találkozón, rendőrökkel találta magát szembe.

Sarah Butler családja és barátai a hősei ennek a történetnek

- mondta az ügyész, ugyanakkor ez a kétségkívül ügyes, ám nem túl bonyolult amatőr nyomozás arra is rámutat, hogy ha a profi bűnüldözők akár csak ennyit megtesznek a korábbi támadások után, az megmenthette volna Sarah Butler életét.

Sarah Butler apja a newarki bíróságon 2016 decemberébenFotó: Dale Mincey/AP

Wheeler-Weavert három gyilkossággal és egy gyilkossági kísérlettel, illetve az ezekhez kapcsolódó egyéb bűncselekményekkel vádolják, amelyeket a vád szerint mindössze három hónap leforgása alatt követett el. 

A Washington Post összefoglaló cikke szerint az első feltételezett áldozat a 19 éves Robin West, aki fiatalon elhagyta családját és pszichológiai problémái voltak. Wheeler-Weaver azt vallotta, hogy vacsorázni vitte a lányt, és miután befejezték, kirakta egy elhagyatott ház előtt az Orange nevű kisvárosban. A holttestet egy felgyulladt házban találták meg, annyira összeégve, hogy az azonosítás majdnem két hétig tartott. Wheeler-Weavert tanúként hallgatták meg, a rendőrök nyugodtnak és segítőkésznek írták le.

Nem sokkal később újabb hajléktalanságtól és mentális zavaroktól szenvedő nő tűnt el. Szemtanúk látták, ahogy nem sokkal korábban beszáll Wheeler-Weaver kocsijába. Majdnem két hónappal később találtak rá egy elhagyatott házban Orange-ban. Az orrát és a száját leragasztotta az elkövető, mielőtt megfojtotta.

Eddigre jelentkezett a rendőrségen egy harmadik nő, aki azt állította, traumatikus találkozása volt Wheeler-Weaverrel. A 34 éves hajléktalan nő, aki a bírósági iratokban T. T-ként szerepel, korábban szexmunkásként dolgozott, de addigra már többhónapos terhes volt, így más módon próbált pénzhez jutni. Elmondása szerint azzal az elkeseredett tervvel ment a találkozóra, hogy szexet ígér, de helyette valamilyen trükkel megszerzi a férfi pénzét. Vallomásában elmondta, hogy Wheeler-Weaver símaszkban támadt rá, a kocsija hátsó ülésén megbilincselte, leragasztotta a száját, megerőszakolta és fojtogatta. Amikor visszamentek a motelbe, sikerült kizárnia a férfit a szobából és hívni a rendőrséget. A kiérkező járőröket azonban a támadója helyett inkább az érdekelte, hogy vajon illegális szexmunkát végez-e a nő. Bírósági tanúvallomásában az egyik rendőr azt mondta, hogy eleinte nem hitt neki, mert nem azonnal tett bejelentést.

Wheeler-Weaver még ekkor sem került a rendőrség látóterébe. Egy héttel később találkozott Sarah Butlerral, akinek a családja végül rátalált.

A férfi elismerte, hogy mindegyik áldozattal találkozott nem sokkal a támadások előtt, de azt állította, hogy amikor elváltak, még kutya bajuk sem volt. Ezt az eleve nem túl meggyőző magyarázatot tovább gyengíti, hogy a telefonjából kinyert adatok több ponton ellentmondanak a vallomásainak, például a találkozók idejével kapcsolatban. Már-már abszurd módon árulkodók a netes keresési előzményei is: nem sokkal a Sarah Butlerrel megbeszélt találkozó előtt ugyanis a következő kérdéseket gépelte be a böngészőjébe:

  • „Hogyan készítsünk házilag olyan mérget, amivel embert lehet ölni?”
  • „Milyen vegyszert lehet ráönteni egy rongyra és odanyomni egy ember arcába, hogy az rögtön elaludjon?”
  • De arra is kíváncsi volt, hogyan lehet letörölni adatokat a telefonról és leállítani a nyomkövetést.
Khalil Wheeler-WeaverFotó: Dale Mincey/AP

Nemrég írtunk róla, hogy a hivatalos statisztikák szerint egyre kevesebb a sorozatgyilkos az Egyesült Államokban, de ugyanezen statisztikák szerint egyre kevesebb gyilkosságot sikerül felderíteni. A jelen állás szerint 10 gyilkosból 4 megússza. A szakértők szerint ez alapján akár 4000 aktív sorozatgyilkos élhet szabadon az USA-ban.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.