Ordítva fenyegetőzött, üvegeket dobált színesbőrű utasokra egy tomboló férfi a budapesti villamoson, videóra vették

bűnügy
2019 november 18., 09:30
comments 388

“A videóban történtek az egyik legjobb barátnőmmel és kollégáival történt tegnap este Budapesten munkából haza fele menet”

- vezette fel a két, általa publikált videót azok kiposztolója a Facebookon.

link Forrás

A két videón - amik hitelességét a rendőrség a 444 kérdésére megerősítette -, az látszik, ahogy egy minden bizonnyal igen részeg utas ordítva, rendkívül agresszíven, perceken át kötözködik egy Újbudán közlekedő 17-es villamos utasaival, köztük legalább egy fekete férfival. 

Az egyik filmen azt látjuk, ahogy az ismerőseivel utazó agresszor olyanokat ordít akadozó nyelvvel, hogy 

“Te vagy vendég! Te vagy vendég, én magyar. Te nem vagy magyar. Te vendég vagy, a mi országunkban vagy bazdmeg!”

Közben elkezd italos üvegeket dobálni a megtámadott társaság felé, akiket afrikaiaknak is nevez, miközben a társai olyanokkal próbálják csillapítani, hogy 

“Laci, hagyjad a gecibe!”

Bár a sztori legeleje a videón nem látszik, az eseményekből arra lehet következtetni, hogy a támadót az bosszantotta fel, majd később sem hagyta nyugodni, hogy a megtámadottak mosolyogtak.

A másik videón, amit készítője, egy nő, jó angolsággal végig kommentál is, a rasszista támadó a kezében egy palackot lengetve odamegy az egyik, fülhallgatót viselő fekete férfihoz, többször megkérdezi tőle, hogy “Mindig nevetsz?”, majd közvetlen közelről megpróbálja megütni az üveggel, ami nem sikerül neki. A megtámadott egyik társa ekkor meglöki, mire a részeg támadó arrébb tántorog, hogy pár méterről tovább gyalázza őket tovább fennhangon és megint megdobja őket üveggel.

A telefonos felvétel készítője ugyanazt emeli ki a kommentárjában, ami a külső szemlélőnek is hamar feltűnik: bár a villamoson aránylag sok az utas és a két videó önmagában három perces időtartamot ölel fel, senki sem segít, avatkozik közbe vagy próbálja meg csitítani a támadót. 

A videók kiposztolja azt írta, hogy

 “A bejegyzésem nem lázító jellegű. Nem azt akarom elérni, hogy feszültséget keltsek vele vagy bárkit megijesszek, csak azt, hogy legyetek figyelemmel és ha esetleg tudtok segíteni akkor segítsetek, mert tegnap este nekik sajnos senki nem segített a villamoson annak ellenére, hogy elég sok utas volt. Nem kell szembeszállni a támadóval (!) csak segítséget hívni.”

Mint a posztból kiderül, a rendőrséget az egyik megtámadott, illetve a villamos vezetője hívták ki. A BRFK a 444 kérdésére a videó megnézése után megerősítette a történteket. Mint elmondták, 

“Az Ön által említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitányság bejelentés alapján intézkedett 2019. november 16-án Budapest XI. kerületében, a Móricz Zsigmond körtéren, ahol a cselekménnyel összefüggésben elfogott egy 34 éves férfit, akit elfogását követően kórházba szállítottak.”

Bár a rendőrök nem tettek említést a támadó részegségéről, a videók alapján feltehetőleg ennek köszönhető, hogy

“A férfit az esetet követően állapota miatt kórházba szállították, ezért gyanúsítotti kihallgatására nem került sor.”

Update: A megtámadott társaság egyik tagja, Agwaza Moses nyilatkozott a Mércének. Elmondása szerint szombaton éjjel az Etele tér felé indultak volna a 47-es villamossal, amikor egy részegnek látszó férfi elkezdte ütni a villamos ablakát ott, ahol ültek, ezért, a bajt elkerülendő leszálltak, majd felszálltak a következő induló járatra, egy 17-esre. De a férfi és két társa ide is követte őket, hogy ekkor történjenek meg a videón is látható események. Moses szerint, akinek ez volt az első ilyen rossz élménye Magyarországon, a villamosvezetőnek nem kellett volna felengednie a járatra egy ilyen nyilvánvalóan részeg utast.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.