Akár öt év börtön is járhat fenyegető üzenetekért és videókért

jog
2019 november 19., 05:48
comments 100

Mostantól egyértelmű, hogy az is emberölés előkészületének minősül, ha valaki akár szöveges üzenetekben, akár videókban közzéteszi, hogy gyilkosságra készül. Erről nemrég fogadott el egy jogegységi határozatot a Kúria, amiről a keddi Magyar Nemzet számolt be. Az emberölés előkészületét 1-5 év szabadságvesztéssel büntethetik.

Eddig nem volt egységes ítélkezés ilyen ügyekben, némelyik bíró az elmarasztalás feltételének tekintette, hogy az üzeneteket továbbító ember valaki felhívására cselekedjen. Ezentúl világos, hogy erre nincs szükség, az elkövetőt felelősségre lehet vonni akkor is, ha saját elhatározásból fenyegetőzik, és akkor is, ha valaki biztatja erre.

A lap idézi Nagy László Tibort, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetőjét, aki szerint szükség volt erre a határozatra, és „a halálos fenyegetések ügyében is nagyon fontos a bűncselekmények megelőzése”. Nagy azt mondta, a szándékos bűncselekmények négy szakaszra oszthatók,

  • az első a gondolat, a bűnös szándék kialakulása, ami persze nem büntethető,
  • a második az előkészület, például az eszköz beszerzése, a helyszín kiválasztása vagy a halálos fenyegetés közzététele. Az előkészületet önmagában csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében szankcionálja a törvény,
  • a harmadik a kísérlet, amiért ugyanolyan büntetés jár, mint
  • a negyedikért, a befejezett bűntettért.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.