Akár öt év börtön is járhat fenyegető üzenetekért és videókért

jog
2019 november 19., 5:48
comments 100

Mostantól egyértelmű, hogy az is emberölés előkészületének minősül, ha valaki akár szöveges üzenetekben, akár videókban közzéteszi, hogy gyilkosságra készül. Erről nemrég fogadott el egy jogegységi határozatot a Kúria, amiről a keddi Magyar Nemzet számolt be. Az emberölés előkészületét 1-5 év szabadságvesztéssel büntethetik.

Eddig nem volt egységes ítélkezés ilyen ügyekben, némelyik bíró az elmarasztalás feltételének tekintette, hogy az üzeneteket továbbító ember valaki felhívására cselekedjen. Ezentúl világos, hogy erre nincs szükség, az elkövetőt felelősségre lehet vonni akkor is, ha saját elhatározásból fenyegetőzik, és akkor is, ha valaki biztatja erre.

A lap idézi Nagy László Tibort, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetőjét, aki szerint szükség volt erre a határozatra, és „a halálos fenyegetések ügyében is nagyon fontos a bűncselekmények megelőzése”. Nagy azt mondta, a szándékos bűncselekmények négy szakaszra oszthatók,

  • az első a gondolat, a bűnös szándék kialakulása, ami persze nem büntethető,
  • a második az előkészület, például az eszköz beszerzése, a helyszín kiválasztása vagy a halálos fenyegetés közzététele. Az előkészületet önmagában csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében szankcionálja a törvény,
  • a harmadik a kísérlet, amiért ugyanolyan büntetés jár, mint
  • a negyedikért, a befejezett bűntettért.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt