Hvg.hu: Fű alatt államosítanák az Akadémia 70 milliárdos ingó vagyonát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bár közel egyéves küzdelem után júliusban sikerült a kormánynak júliusban az Eötvös Loránd Kutatóintézet Hálózatba (ELKH) terelnie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit, az akadémiai vagyont akkor érintetlenül hagyták. Ehhez képest a hvg.hu most azt írja, fű alatt mégis államosítanák az ingóságok egy részét. 

Júliusban csak azt írták elő, hogy a kutatáshoz szükséges eszközöket, berendezéseket (számítógépek, bútorok, laborok) az MTA adja ingyenes használatba korábbi intézetei számára. Az intézetek szeptemberben vagyonhasználati szerződéseket kötöttek az MTA-val ezekről az ingóságokról, és rögzítették, hogy továbbra is az MTA tulajdonában maradnak. 

Tüntetés az MTA átalakítása ellen júliusbanFotó: Halász Júlia

A lap szerint az ELKH főtitkára, Szigeti Ádám most azt kérte a tizenöt intézet vezetőitől, hogy mérlegeikben „könyveljék szét” az általuk használt ingó vagyont az Akadémiához tartozóktól: előbbieket tüntessék fel sajátjukként, és csak azokra a tételekre kössenek vagyonhasználati szerződést az Akadémiával, amelyeket nem állami támogatásból, hanem az MTA köztestületi költségvetéséből szereztek be. 

A főtitkár arra hivatkozott, hogy az MTA szeptemberig a kutatóhálózaton keresztül, az annak nyújtott költségvetési támogatás révén látta el a tudományos kutatással kapcsolatos közfeladatát. Ezért szerinte az MTA költségvetéséből a kutatóhelyeknek továbbított támogatásból és az intézetek saját bevételeiből vásárolt ingóságok a kutatóhely saját vagyonának, vagyis állami tulajdonnak minősülnek.

A lap szerint nyár végén az innovációs minisztériumot képviselő ügyvédi iroda arra biztatta a kutatóintézetek vezetőit, hogy ne írják alá a vagyonhasználati szerződéseket, mert azzal hűtlen kezelést valósítanak meg. Végül aláírták őket, de szerepelt benne egy záradék arról, hogy 60 napon belül felülvizsgálhatják. 

A levelet nem küldték el az MTA-nak, ahonnan a hvg.hu kérdésére azt írták, ők továbbra is a korábbi szerződés szerint járnak el. A lap úgy tudja, az MTA elnöksége akárt pert is indítana a nagyjából 70 milliárdos ingóvagyon megtartásáért, és attól is tartanak, hogy egy hasonló, rejtett államosítás akár az akadémiai ingatlanokat is elérheti. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.