Kósa: A turisták sem kapnak enni az államtól, ők sincsenek éheztetve

„Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve”- érvelt Kósa Lajos az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői ülésén, amikor Szél Bernadett független képviselő törvénymódosítóját tárgyalták,  számolt be a 24.hu. A javaslat a határmenti tranzitzónában elszállásolt menedékkérők éheztetéséről szólt, tavaly augusztus óta ugyanis dokumentáltan

17 alkalommal 27 embert éheztettek a hatóságok a tranzitzónákban.A Magyar Helsinki Bizottság minden alkalommal a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ami  minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére. Júliusban kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen.

Kósa LajosFotó: botost/444.hu

Kósa Lajos, a parlamenti bizottság fideszes elnöke viszont - azon túl, hogy turistákhoz hasonlította a menedékkérőket - azt mondta, mindenki kap enni, aki eljárás alatt van, és Szél javaslata valótlanságokat tartalmaz, ezért nem támogatja a tárgysorozatba vételét. A 24.hu szerint a többi kormánypárti tag nem szólt hozzá a vitához, inkább a telefonjukat nyomkodták. 

Kósa azzal hárította az állam felelősségét, hogy „a tranzitzónákban tartózkodókat nem is léptették be Magyarországra, így nincsenek is magyar területen”, illetve Szerbia felé nyitott a tranzit, a fémkonténerek tetejére húzott szögesdrót senkit sem akadályoz, hiszen az egy műszaki határzárt. 

„Minden létező valótlanságot előadnak, hogy kinyissák a menekültáradat előtt a kapukat, ez nem meglepő” - mondta. Szerinte az ellenzék azért támogatja Szél javaslatát is, hogy Magyarország rossz hírét keltsék. Szél javaslatát leszavazta a fideszes többség. 

A tranzitzónában uralkodó állapotokról egy iráni menedékkérő, Abouzar Soltani készített filmet, amit múlt héten mutattak be Budapesten.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.