Kósa: A turisták sem kapnak enni az államtól, ők sincsenek éheztetve

POLITIKA
2019 november 19., 10:32

„Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve”- érvelt Kósa Lajos az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői ülésén, amikor Szél Bernadett független képviselő törvénymódosítóját tárgyalták,  számolt be a 24.hu. A javaslat a határmenti tranzitzónában elszállásolt menedékkérők éheztetéséről szólt, tavaly augusztus óta ugyanis dokumentáltan

17 alkalommal 27 embert éheztettek a hatóságok a tranzitzónákban.A Magyar Helsinki Bizottság minden alkalommal a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ami  minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére. Júliusban kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen.

photo_camera Kósa Lajos Fotó: botost/444.hu

Kósa Lajos, a parlamenti bizottság fideszes elnöke viszont - azon túl, hogy turistákhoz hasonlította a menedékkérőket - azt mondta, mindenki kap enni, aki eljárás alatt van, és Szél javaslata valótlanságokat tartalmaz, ezért nem támogatja a tárgysorozatba vételét. A 24.hu szerint a többi kormánypárti tag nem szólt hozzá a vitához, inkább a telefonjukat nyomkodták. 

Kósa azzal hárította az állam felelősségét, hogy „a tranzitzónákban tartózkodókat nem is léptették be Magyarországra, így nincsenek is magyar területen”, illetve Szerbia felé nyitott a tranzit, a fémkonténerek tetejére húzott szögesdrót senkit sem akadályoz, hiszen az egy műszaki határzárt. 

„Minden létező valótlanságot előadnak, hogy kinyissák a menekültáradat előtt a kapukat, ez nem meglepő” - mondta. Szerinte az ellenzék azért támogatja Szél javaslatát is, hogy Magyarország rossz hírét keltsék. Szél javaslatát leszavazta a fideszes többség. 

A tranzitzónában uralkodó állapotokról egy iráni menedékkérő, Abouzar Soltani készített filmet, amit múlt héten mutattak be Budapesten.  

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.