Megkínozták Kínában, állítja a hongkongi brit követség augusztusban letartóztatott munkatársa

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy tiltakozó Simon Cheng arcképével augusztus 21-én a hongkongi brit főkonzulátus előtt. Chenget augusztus 8-án vették őrizetbe kínai látogatásán, azzal vádolták, hogy ő szítja a politikai elégedetlenséget. Állítása szerint kínai fogva tartói megkínozták.Fotó: EyePress News

"Megbilincseltek, bekötötték a szemem és csuklyát húztak a fejemre" - nyilatkozta a BBC-nek Simon Cheng. A 29 éves hongkongi fiatalember Nagy-Britannia hongkongi követségének a munkatársa, idén augusztusban vették 15 napra őrizetbe Kínában, amikor oda látogatott. Állítása szerint fogva tartói megverték és kényszerítették, hogy aláírja beismerő vallomását. A kínaiak vádjai szerint Cheng "politikai nyugtalanságot" keltett Hongkongban.

A BBC brit kormányzati forrásai szerint Cheng állításai hitelesek. Miután a BBC megkereste Dominic Raab külügyminisztert is, az bekérette Kína londoni nagykövetét.

"Felháborít minket a szégyenteli bánásmód, amiben Cheng úrnak része volt kínai letartóztatása során. És világossá is tettük, hogy a történtek feltárását és a felelősök felelősségre vonását várjuk a kínai hatóságoktól" - mondta Raab a BBC-nek. A kínai hatóságok egyelőre nem reagáltak a brit közműsorszolgáltató megkeresésére. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.