Megkínozták Kínában, állítja a hongkongi brit követség augusztusban letartóztatott munkatársa

Egy tiltakozó Simon Cheng arcképével augusztus 21-én a hongkongi brit főkonzulátus előtt. Chenget augusztus 8-án vették őrizetbe kínai látogatásán, azzal vádolták, hogy ő szítja a politikai elégedetlenséget. Állítása szerint kínai fogva tartói megkínozták.Fotó: EyePress News

"Megbilincseltek, bekötötték a szemem és csuklyát húztak a fejemre" - nyilatkozta a BBC-nek Simon Cheng. A 29 éves hongkongi fiatalember Nagy-Britannia hongkongi követségének a munkatársa, idén augusztusban vették 15 napra őrizetbe Kínában, amikor oda látogatott. Állítása szerint fogva tartói megverték és kényszerítették, hogy aláírja beismerő vallomását. A kínaiak vádjai szerint Cheng "politikai nyugtalanságot" keltett Hongkongban.

A BBC brit kormányzati forrásai szerint Cheng állításai hitelesek. Miután a BBC megkereste Dominic Raab külügyminisztert is, az bekérette Kína londoni nagykövetét.

"Felháborít minket a szégyenteli bánásmód, amiben Cheng úrnak része volt kínai letartóztatása során. És világossá is tettük, hogy a történtek feltárását és a felelősök felelősségre vonását várjuk a kínai hatóságoktól" - mondta Raab a BBC-nek. A kínai hatóságok egyelőre nem reagáltak a brit közműsorszolgáltató megkeresésére. (Via BBC)