Megkínozták Kínában, állítja a hongkongi brit követség augusztusban letartóztatott munkatársa

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Egy tiltakozó Simon Cheng arcképével augusztus 21-én a hongkongi brit főkonzulátus előtt. Chenget augusztus 8-án vették őrizetbe kínai látogatásán, azzal vádolták, hogy ő szítja a politikai elégedetlenséget. Állítása szerint kínai fogva tartói megkínozták.Fotó: EyePress News

"Megbilincseltek, bekötötték a szemem és csuklyát húztak a fejemre" - nyilatkozta a BBC-nek Simon Cheng. A 29 éves hongkongi fiatalember Nagy-Britannia hongkongi követségének a munkatársa, idén augusztusban vették 15 napra őrizetbe Kínában, amikor oda látogatott. Állítása szerint fogva tartói megverték és kényszerítették, hogy aláírja beismerő vallomását. A kínaiak vádjai szerint Cheng "politikai nyugtalanságot" keltett Hongkongban.

A BBC brit kormányzati forrásai szerint Cheng állításai hitelesek. Miután a BBC megkereste Dominic Raab külügyminisztert is, az bekérette Kína londoni nagykövetét.

"Felháborít minket a szégyenteli bánásmód, amiben Cheng úrnak része volt kínai letartóztatása során. És világossá is tettük, hogy a történtek feltárását és a felelősök felelősségre vonását várjuk a kínai hatóságoktól" - mondta Raab a BBC-nek. A kínai hatóságok egyelőre nem reagáltak a brit közműsorszolgáltató megkeresésére. (Via BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.