Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Adolf Hitler szülőháza Braunau am Innben. Az osztrák kormány rendőrőrssé alakítja, hogy ne váljon náci zarándokhellyé.Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Átalakítják az ausztriai Braunau am Innben a házat, ahol Adolf Hitler született és első napjait élte. Az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Peschorn tájékoztatása szerint az épületből rendőrőrsöt alakítanak ki, ez "félreérthetetlen jelzés lesz", hogy az épület nem náci emlékhely.

A 17. századi épületet az állam évtizedeken át bérelte tulajdonosától, hogy megakadályozza a szélsőjobboldali turizmust. Működött már benne fogyatékkal élők nappali otthona is, de a tulajdonos tiltakozott az épület akadálymentesítése ellen, és nem volt hajlandó eladni sem.

2014-ben menekültszállássá akarták alakítani, de ez a terv is meghiúsult. 2016-ban végül az állam kisajátította az épületet, 810 ezer eurót fizetve érte a tulajdonosnak. Azóta széles körben folyt a vita, hogy mit kezdjenek vele. A radikálisabb vélemények szerint egyszerűen le kellett volna rombolni, mások a megbékélés házává alakították volna, megint mások jótékony szervezeteknek adományozták volna az épületet.

Végül úgy döntöttek, hogy rendőrőrs lesz belőle, mert így Peschorn miniszter szerint esély sincs rá, hogy bárkiben a nemzeti szocializmus emlékét ébressze fel. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.