Rendőrőrs lesz Hitler szülőházából

Adolf Hitler szülőháza Braunau am Innben. Az osztrák kormány rendőrőrssé alakítja, hogy ne váljon náci zarándokhellyé.Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Átalakítják az ausztriai Braunau am Innben a házat, ahol Adolf Hitler született és első napjait élte. Az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Peschorn tájékoztatása szerint az épületből rendőrőrsöt alakítanak ki, ez "félreérthetetlen jelzés lesz", hogy az épület nem náci emlékhely.

A 17. századi épületet az állam évtizedeken át bérelte tulajdonosától, hogy megakadályozza a szélsőjobboldali turizmust. Működött már benne fogyatékkal élők nappali otthona is, de a tulajdonos tiltakozott az épület akadálymentesítése ellen, és nem volt hajlandó eladni sem.

2014-ben menekültszállássá akarták alakítani, de ez a terv is meghiúsult. 2016-ban végül az állam kisajátította az épületet, 810 ezer eurót fizetve érte a tulajdonosnak. Azóta széles körben folyt a vita, hogy mit kezdjenek vele. A radikálisabb vélemények szerint egyszerűen le kellett volna rombolni, mások a megbékélés házává alakították volna, megint mások jótékony szervezeteknek adományozták volna az épületet.

Végül úgy döntöttek, hogy rendőrőrs lesz belőle, mert így Peschorn miniszter szerint esély sincs rá, hogy bárkiben a nemzeti szocializmus emlékét ébressze fel. (Via BBC)