Bolsonaro saját pártot alapított korrupció elleni harc és a keresztény értékek nevében

külföld
2019 november 21., 18:22

Új politikai pártot alapított csütörtökön Szövetség Brazíliáért (APB) néven Jair Bolsonaro radikális jobboldali brazil elnök a korrupció elleni harc és a keresztény értékek előmozdításának jelszavai alatt.

photo_camera Jair Bolsonaro Fotó: PAVEL GOLOVKIN/AFP

Az APB csütörtökön közölte, hogy a párt elnöke Bolsonaro, míg első alelnöke az elnök legidősebb fia, Flávio Bolsonaro szenátor lesz.  A Reuters szerint az új párt leginkább a gyorsan növekvő brazil evangélikus keresztényi közösség tagjaitól vár támogatást, közülük tömegesen szavaztak Bolsonaróra a 2018 októberi elnökválasztáson, aki többek között ígéretet tett arra, hogy gátat vet az abortusz legalizálásának, a melegházasságnak és a marihuánahasználatnak.

Az APB alapelvei között szerepel az élet védelme a fogantatás pillanatától, valamint hogy törvénybe foglalja a lőfegyverviseléshez való jogot a magántulajdon védelme érdekében. Bolsonaro elmondta, hogy reményei szerint eddigi pártja, a Szociálliberális Párt (PSL) 53 - az alsóházban ülő - törvényhozójának legtöbbje, valamint további három szenátor követi őt az APB-be.

Nemrég a 444-e is megjelent Luiz Ruffato cikke, amiben a brazil író arra kereste a választ, miért és hogyan juthatott hatalomra Brazíliában Jair Bolsonaro.