Netanjahu puccskísérletnek tartja, hogy vádat emeltek ellene

külföld
2019 november 21., 19:04

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök puccskísérletnek nevezte csütörtök este az ellene bejelentett vádemelést, és 

korábbi kijelentéseit megerősítve közölte, hogy nem mond le. 

  • Az egyik vádpont szerint szívességekért cserébe külföldi milliárdosoktól fogadott el ajándékokat (szivarokat és pezsgőket).
  • Egy másik ügyben a vád szerint Netanjáhú felajánlotta az egyik legnagyobb izraeli lapnak, hogy csökkenti a versenytársuk példányszámát, ha pozitívabban írnak róla. 
  • A harmadik ügyben pedig azzal vádolják, hogy kedvezményeket ajánlott a Bezeq nevű izraeli internetszolgáltatónak, ha rá nézve kedvezőbb híreket jelentetnek meg az oldalukon. 

Tévés beszédében az ügyvivő miniszterelnök elfogultsággal vádolta meg a nyomozóhatóságokat, és vizsgálatra szólított fel ellenük.

photo_camera Fotó: GALI TIBBON/AFP

Ártatlanságát hangoztatva piszkos nyomozásról beszélt, a vádemelés bejelentésének időpontját pedig a kormányalakítási patthelyzetre utalva politikai indíttatásúnak minősítette. Szerinte a nyomozási folyamatot az ő és az általa vezetett jobboldali kormány megbuktatásának szándéka vezérelte, és ehhez a sajtó is asszisztált.

Aviháj Mandelblitt főügyész nem sokkal korábban jelentette be, hogy vádat emel a miniszterelnök ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt. (BBC/MTI)